Sklopljen Jedrenski mir

Na današnji dan, 2 septembra 1666, četvorodnevni požar je gotovo uništio London. Stradale su mnoge građevine među kojima i katedrala Svetog Pavla.

Drugog septembra 1829 sklopljen je Jedrenski mir između Rusije i Otomanskog carstva, kojim su se Turci obavezali da Srbiji vrate šest nahija oslobođenih u Prvom srpskom ustanku i da priznaju autonomiju Grčke.

Na Kritu je 2 septembra 1866 izbila pobuna protiv Turaka i proglašeno je ukidanje turske vlasti i ujedinjenje sa Grčkom, ali je autonomija uspostavljena tek 1897. uz intervenciju evropskih sila. Londonskim sporazumom 1913. Krit je postao deo Grčke.

Francuski istoričar i pedagog Pjer de Kuberten (Pierre, Coubertin), inspirator i osnivač modernih Olimpijskih igara koje su prvi put održane u Atini 1896, umro 2 septembra 1937. Osnovao je Međunarodni olimpijski komitet, Olimpijski muzej i Olimpijski institut u Lozani.

Na palubi američkog ratnog broda „Misuri“ u Tokijskom zalivu, 2 septembra 1945 Japanci su zvanično potpisali bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar