Sistem za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku deteta „Pronađi me“ predstavljen u Kragujevcu

Tim za borbu protiv trgovine ljudima grada Kragujevca u saradnji sa Crvenim krstom organizovalo je Javnu tribinu o sistemu za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku deteta „Pronađi me“. Značajnu ulogu u pokretanju i podršci nestaloj, zlostavljanoj deci pružio je Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, koji je održao predavanje. U ime grada Kragujevca, tribini je prisustvovala dr Gordana Damnjanović, članica Komisije Privremenog organa grada Kragujevca.

Naša zemlja je prva u regionu uvela sistem „Pronađi me“ koji će puno pomoći u pronalaženju dece. Cilj sistema je da kroz naš rad i rad naših institucija pokažemo i državama u regionu da je bitna preventiva, da ne radimo neke stvari tek nakon tragedija već da radimo mnogo da do tragedije ne dođe, rekao je Igor Jurić. Moramo više raditi na bezbednosti dece kako u realnom tako i u virtuelnom životu zato štio su društvene mreže svuda prisutne. U prvoj fazi susreli smo se sa problemom kako doći do odgovornih društvenih lica koja bi mogli povlačiti poteze na osnovu zadataka policije, u smislu da kada se dete pronađe sa platforme sklone i zaštite svi podaci deteta. Drugi faktor zaštite su predstavnici MUP-a i predstavnici društvenih mreža, kazao je Jurić. Vajber aplikaciju koristi 97% građana i upravo ćemo na taj način obavestiti javnost o nestanku lica, ali ćemo uključiti i ostale društvene mreže i tako nastaviti nadogradnju sistema. Po obećanju ministra Gašića, u narednih godinu dana će se uključiti i drugi činioci a to su tržni centri, marketinške agencije i platforma koja treba da ubrza dodatno informisanje tih drugih činilaca, zaključio je Jurić.

U oblasti ljudskih i manjinskih prava, Kragujevac predstavlja primer dobre prakse. Među prvim gradovima smo oformili odeljenje za ljudska i manjinska prava, rodnu ravnopravnost i prevenciju trgovine ljudima, istakla je dr Gordana Damnjanović, članica Komisije Privremenog organa grada Kragujevca. Veliki globalni problem koji pogađa sve zemlje sveta, bez obzira na ekonomski razvoj i status, je trgovina ljudima. Sa druge strane internet je veliki je rizik za žene i za svu decu zato što je dostupan i pristupačan mladima jer prvi razgovori i vrbovanje žrtava polaze sa društvenih mreža, rekla je dr Damnjanović. Sistem „Pronađi me“ napravljen je po uzoru na američku verziju „Amber Alert“ i druge svetske sisteme za brzo pronalaženje nestale dece. Sa druge strane nam je izuzetno važno da mlade generacije upoznamo sa ovim problemom i da radimo na prevenciji, zaključila je dr Damnjanović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar