„Sindjelić“ iz Geteborga u poseti Kragujevcu

Prijem za članove Srpskog društva “Sinđelić“ iz Geteborga koji su zajedno sa Centrom za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević“ i Akademsko vokalno instrumentalnim ansamblom “Arhangeli“ učestvovali u humanitarnom koncertu za pomoć OŠ “Stanislav Sremčević“, organizovan je danas u zgradi Skupštine grada.

Prijem su organizovali Jasmina Predojević Simović, pomoćnica gradonačelnika za održivi razvoj i saradnju sa udruženjima i Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju.
Predojević Simović se zahvalila društvu “Sinđelić“ i njegovim članovima koji su ambasadori naše kulturne baštine i jezika u Švedskoj gde živi preko 70.000 Srba.
“Hvala vam i zbog toga što generacijama koje su otišle iz Srbije u Švedsku među kojima ima i onih koji nikada nisu bili u Srbiji, prenosite tradiciju, kulturu i ljubav prema Srbiji”, istakla je pomoćnica gradonačelnika.
Prema rečima Svetislava Lazića, predsednika “Sinđelića“, ovo je uzvratna poseta Centru za negovanje tradicionalne klulture “Abrašević“ koji je boravio u Geteborgu, u oktobru, prošle godine.
“Sinđelić” poslednjih petnaestak godina sarađuje sa udruženjima i gradovima iz Srbije, a saradnja sa Kragujevcom koji je centar Šumadije i veliki kulturni centar, otvorila je nove mogućnosti za saradnju.
“Ovakvi događaji su uvek zgodna prilika da se razgovara o široj saradnji. Zahvaljujući pre svega aktivizmu Srpskog društva “Sinđelić“ i tome što veliki broj članova ovog društva jesu uticajni poslovni ljudi, to zaista može da bude jedna vrsta spone i mosta između našeg grada i Geteborga. To otvara prostor za saradnju ne samo kulturnu i sportsku, već i privrednu. Kragujevac je industrijski centar, centar automobilske industrije kao i Geteborg i tu vidimo puno prostora da se naša saradnja razvija u tom smeru”, rekao je Aleksandar Štajn.

 

Izvor : Ritam Grada

Post Author: Milan

Ostavi komentar