Sindikat: U više fabričkih hala u Kragujevcu radnici rade na bliskom rastojanju i bez zaštite

Savez samostalnih sindikata Kragujevca upozorio je danas da u više fabričkih hala u Kragujevcu radi stotinjak radnika na bliskom rastojanju i bez ikakvih zaštitnih sredstava, dok se prevoz radnika obavlja tako da sede jedan pored drugog bez zaštite.

Iz tog sindikata su povodom takvih uslova za rad zatražili stav nadležnih, Ministarstva rada, Inspekcije rada i Sektora za bezbednost i zdravlje na radu.

„Da li i u radnim uslovima važe pravila i preporuke koje dobijamo putem medija, o dozvoljenom broju ljudi u zatvorenom prostoru“, zapitao je sindikat kao i da li poslodavci koji ne mogu da obezbede zaštitna sredstva mogu da nastave rad u tim uslovima.

Radnice u proizvodnji fabrike „Fori Textile Ser“ danas su zatražile od poslodavca da se na određeno vreme prekine rad zbog opasnosti od širenja korona virusa i da se obezbede zaštitna sredstva.

Kako su naveli u Samostalnom sindikatu te fabrike, radnice su danas bile posebno uplašene jer su dve koleginice otišle s posla zbog temperature.

Pošto je poslodavac odbio takvu molbu, koju je u njihovo ime na kriznom štabu izneo predstavnik Samostalnog sindikata, radnice su danas u 9.30 na jedan sat obustavile rad.

Predsednik Samostalnog sindikata te fabrike Dejan Čakarević je rekao Beti da se direktor fabrike obratio zaposlenima oko 12.30 i potvrdio da se proizvodnja neće prekidati.

Čakarević je rekao da je najavljeno da će sutra radnicima biti obezbeđene maske.

U sindikatu navode i da je osim nedostatka zaštitnih sredstava i činjenice da radnici rade na malom rastojanju jedan od drugog, problem i prevoz zaposlenih do fabrike jer javni prevoz ne radi.

Čakarević je rekao da je u fabrici trenutno angažovano više od 50 odsto zaposlenih.

U vreme vanredne situacije određenom broju radnika je dozvoljeno korišćenje godišnjeg odmora, odsustvo roditeljima dece do 12 godina i starijima od 60 godina koji imaju hronične bolesti.

 

Izvor : Beta, Danas

Post Author: Milan

Ostavi komentar