Sevtski dan urbanih regija

Danas se obeležava Svetski dan urbanih regija i Međunarodni dan prevencije ekspoloatacije životne sredine u ratu i oružanim sukobima. Ovi  značajni eko-datumi podsećaju nas da su, s jedne strane, ekološki problemi naselja širom sveta gotovo identični zagađen vazduh, čista voda, deponije, način odlaganja otpada, industrijska proizvodnja; a sa druge strane koliko očuvanje ekosistema zavisi od nas samih, odnosno da i u ratnim sukobima nepotrebno stradaju važni resursi, ili se, pak, sukobi i vode zbog važnih resursa.

Primena ekoloških principa i nova znanja u oblasti problema degradacije životne sredine menja pogled na vrednovanje prirodnih resursa. Novo
poimanje vrednovanja životne sredine ostvaruje se kroz promene u kulturološkom obrascu ponašanja do svih aktera: od vlada država, zajednice i pojedinca. Obrazovanje je važan faktor u kreiranju kulture održivog razvoja. Ovaj segment zahteva promociju sistema znanja koji povezuje kulturu i ekologiju sa ciljem da se promoviše i ekonomski razvoj organizacija/društva na postulatima održivog razvoja.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar