Severna obilaznica strateški širi Kragujevac

Skupština grada Kragujevca, na današnjoj sednici, jednoglasno je usvojila planski strateški dokument koji će omogućiti preduzimanje svih potrebnih mera i aktivnosti vezanih za izgradnju Severne obilaznice oko Kragujevca, i izgradnju brze saobraćajnice Kragujevac-Mrčajevci.

Što se tiče aktivnosti lokalne samouprave Kragujevca, kada je reč o realizaciji ovog kapitalnog projekta, imamo izradu PDR-a Severne obilaznice oko Kragujevca, izradu urbanističkog projekta za prvu fazu, u dužini od 5 km, radimo pripremu za postupak buduće eksproprijacije duž čitave obilaznice i obavljamo svakodnevne aktivnosti na koordinaciji projekta – kaže Aleksandar Milošević, pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom RS.

Dužina Severne obilaznice je 22 km , predviđene su dve plus dve trake, projektovana brzina je 100km/ha, predviđena je izgradnja pet denivelisanih raskrsnica. Značaj izgradnje Severne obilaznice je izmeštanje teškog saobraćaja iz centra grada, iz Bulevara kraljice Marije i Lepeničkog bulevara i formiranje novih poslovno-industrijskih zona duž njene trase. Vrednost projekta je oko 155 miliona dinara.

Inače, Vlada Republike Srbije je u maju mesecu donela zaključak kojim je proglasila projekat Severne obilaznice od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Gradonačelnik, Nikola Dašić najavio je da se početak prve faze gradnje Severne obilaznice očekuje krajem godine.

Do kraja godine, kreće prva faza Severne obilaznice, koja u svojoj dužini od 22km, strateški širi Kragujevac. Otvaramo pluća, da Kragujevac može da diše. Da imamo nove industrijske zone, nova naselja. Da li smo zagrizli mnogo? Jesmo. Da li imamo mnogo projekata u planu? Imamo. Drago mi je da se za neke od velikih projekata završava ta najduža prva faza koja se odnosi na sređivanje imovine, dokumentacije, svih ostalih procedura koje su neophodne da bi projekat započeo. Neki od njih, kreću upravo sada dok mi ovde pričamo.Upravo zamena kotlova u Energetici novim kotlovima na gas jeste jedan od tih velikih projekata čija realizacija je u toku. I ja sam jedva čekao da se to dogodi, kao što je i svaki čovek dobre volje u ovom Kragujevcu, jedva čekao – kazao je Dašić.

Odbornici Skupštine grada usvojili su Predlog izmene i dopune Plana generalne regulacije „Naselja Vašarište – stadion Čika Dača“ kojim se stvaraju uslovi za izgradnju stadiona „Čika Dača“ po svim UEFA standardima četvrte kategorije. Projekat obuhvata i rekonstrukciju postojeće upravne zgrade, tri dodatna terena i deo sa zgradom za juniore.

Usvojen je i Predlog odluke o urbanoj obnovi i regeneraciji prostorno kulturno-istorijske celine kompleksa Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu.

Aktivnosti na ovom projektu su praktično već započele kroz aktivnosti radnih timova. To su stručni i operativno-tehnički timovi vezani za preduzimanje aktivnosti na rehabilitaciji kompleksa Knežev arsenal, čijim radom koordinira pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju, Boris Kovačević. Predlog ove odluke, pred odbornicima je obrazložio Ivan Radulović, glavni urbanista grada Kragujevca.

Ovi radni timovi su imali zadatak da utvrde urbanističko, imovinsko-pravno i ekološko stanje u kompleksu i da pokrenu odgovarajuća pitanja iz različitih oblasti, a to su: urbanizam, zaštita kulturnog nasleđa, potencijalni programi prenamene, zaštita životne sredine, imovinska i pravna pitanja, internacionalna iskustva na sličnim projektima, mogućnost umrežavanja po različitim osnovama ovog projekta vezano za industrijsko nasleđe, potencijalni fondovi za finansiranje itd. Ovom odlukom predviđaju se mere i aktivnosti koje će grad Kragujevac u narednom periodu preduzeti, kao što je sprovođenje međunarodnog konkursa za izbor urbanističko-arhitektonskog rešenja ovog kompleksa, izrada odgovarajućih studija i jednog krovnog planskog dokumenta koji bi obuhvatio sva prethodna saznanja i rezultate – objasnio je Radulović.

Skupština je dala saglasnost privrednom društvu „Mind Real Estate“ za upotrebu imena grada Kragujevca u poslovnom imenu budućeg aerodroma u okviru Majnd parka.

Post Author: Milan

Ostavi komentar