Sedište kompanije „SIMENS MOBILITI CEROVAC“ ostaje u Kragujevcu !

SIMENS demantovao medijske navode da imovinu  zaposlene i poreske prihode u kragujjevačkoj fabrici prebacuje u Beograd

Kragujevac – Povodom informacija da nemački Simens, u okviru globalne reorganizacije kompanije, svoje fabrike u Kragujevcu, koje posluju pod nazivom Simens mobiliti Cerovac, pripaja novoosnovanom preduzeću Junex trafik iz Bdograda, i time sedište,  imovinu, zaposlene i poreske prihode kragujevačkih pogona seli u Beograd, danas se oglasio menadžment kompanije Simens mobiliti  i u informaciji dostavljenoj listu DANAS i našem portalu demantovao rečene medijske navode.

-Netačne su tvrdnje da fabrika Simens mobiliti Cerovac (kod Kragujevca – prim. Z.R.) postaje deo novoformiranog preduzeća Junex trafik. Netačno je, dalje, da se u novosnovano preduzeće, Junex trafik, prenose sva imovina i zaposleni u fabr ici  Simens mobilti Cerovac, kao što nije tačno ni to da će Simens mobiliti iz Cerovca poreske obaveze prema gradu Kragujevcu ubuduće da uplaćuje u beogradski budžet, navodi se u informaciji kompanije Simens mobilti Cerovac.

U saopštenju se zatim pojašnjava da je tačno da je kompanija Simens Ag, 12. novembra prošle ghodine, obznanila odluku da će deo poslovanja fabrike  Simens mobiliti Cerovac, koje se odnosi na ITS biznis, da izdvoji i pripoji novoformiranoj firmi Junex trafic, koja nudi „inovativna, moderna i sveobuhvatna rešenja i sisteme koji se koriste u oblasti upravljanja i kontrole drumskog, gradskog i medjugradskog saobraćaja“.

Prvi korak u realizaciji te reorganizacvije poslovanja bio je, dodaje se,  formiranje firme Junex trafik, koja je stopostotno zavisno društvo kompanije Simens mobiliti u Holandiji.  Fabrika Simens mobilti Cerovac će, u skladu sa  prošlogodišnjom odlukom o izdvajanju dela svog poslovanjana, novosonovanom društvo Junex trafik, sa sedištem u Beogradu, pojašnjavaju u Simensu, da  prenese samo onu imovinu, zaposlene, ugovore, prava i obaveze i druge finansijske, tehničke i organizacione kapacitete koje je Simens mobiliti Cerovac  već koristio  na lokaciji koju ta fabrika (Simens mobiliti Cerovac – prim. Z.R.) ima u Beogradu.

-Dakle, poslovanje kompanije Simens mobiliti Cerovac koje se odnosi na proizvodnju šinskih vozila, i koja se realizuje u Kragujevcu, na lokacijama Cerovac i Jarušice, gde trenutno radi ukupno 894 zaposlena, nije predmet statusnih promena. Sedište i status fabrike u Kragujevcu i zaposlenih u njoj neće se menjati, a  time neće biti ni poreskih implikacija po kragujevački budžet, poručuju u izjavi našem listu iz kompanije Simens mobiliti Cerovac.

Podsetimo da  Simens u Kragujevcu ima dve fabrike, jednu koju je svojevremeno kupio od kompanije Milanović inženjering, i u kojoj izradjuje pozicije sa Simensova šinska vozila, i drugu, u novovoformiranom industrijsko-tehnološkom kompleksu Majnd park, u kojoj od prošle godine proizvodi kompletne tramvaje.  Prvi tramvaji proizvedeni u Kragujevcu, krajem propšle godine, isporučeni su nemačkom gradu Bremenu.

Piše : Zoran Radovanović

Post Author: Milan

Ostavi komentar