Sedamdesetoro romske dece dobilo školski pribor i opremu

U okviru programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije, kao vid podrške njihovom obrazovanju i socijalnoj inkluziji, sedamdesetoro dece romske nacionalnosti dobilo je školski pribor i opremu.

Nikola Ribarić, v.d. načelnika Gradske uprave za društvene delatnosti, istakao je da 1. septembar nije jedini datum u godini kada grad Kragujevac pruža podršku pripadnicima romske nacionalnosti. U saradnji sa GIZ-om, obezbedili smo školski pribor i opremu. Kao jedinica lokalne samouprave, Grad je obezbedio besplatne udžbenike za svu decu na teritoriji grada Kragujevca koja danas polaze u prvi razred, što predstavlja jedan od načina prevencije osipanja iz sistema obrazovanja.

Ovo je samo jedan od vidova podrške, a Grad će i u budućnosti nastaviti da sprovodi sve aktivnosti neophodne za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja, poručio je Ribarić.

U okviru projekta koji sprovodimo sa obrazovno-kulturnom zajednicom „Romanipen“ i gradom Kragujevcem, ovo je jedna od mera koju mi kao program Nemačke razvojne saradnje podržavamo, kazala je Marina Babović, savetnica na programu „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

Veoma smo zadovoljni našom dugogodišnjom saradnjom s gradom Kragujevcem. Između ostalog, podržavamo i izradu novog Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja koji će u skladu s nacionalnom strategijom sadržati sedam oblasti. U Kragujevcu je težište na projektima vezanim za oblasti obrazovanja i zapošljavanja, zaključila je Babović.

Prema rečima Božidara Nikolića, izvršnog direktora OKZ Romanipen, ova aktivnost koju podržava Grad se tradicionalno sprovodi duže od jedne decenije. Na ovaj način želimo da pomognemo deci i njihovim porodicama kako bi na početku školske godine imali sve što im je neophodno.

Post Author: Milan

Ostavi komentar