Sedam novih slučajeva, ukupno 55 zaraženih virusom korona

U Srbiji je registrovano sedam novih slučajeva koronavirusa, navodi se na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja Srbije. Tako je broj registrovanih slučajeva do 8 časova 16. marta 2020. godine porastao na 55.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova testirani su uzorci 18 osoba od kojih je 7 pozitivnih i 11 negativnih na novi korona virus, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
Tri osobe se nalaze u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom, dok su četiri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.
Osim pacijenta iz Rekovca, koji se lečio na Infektivnoj klinici, u Kragujevcu nema zaraženih. Najviše pacijenata obolelih od korona virusa u Srbiji nalazi se u Beogradu, zatim u Nišu i u Novom Sadu. Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara od 55 ukupno zaraženih – 27 pacijenta su hospitalizovana, dok su ostali pušteni na kućno lečenje.
“Svi su stabilno osim jednog na respiratoru u Novom Sadu, ostali su na kućnom lečenju – 27 u bolnici i 28 na kućnom lečenju. Imamo pacijente iz Kikinde, Zrenjanina, Bačke Topole, Pančeva i Čačka. Najviše pacijenata je iz Beograda”, rekao je Lončar.
Kako je sinoć predočio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, trenutno se u Srbiji dve osobe nalaze na raspiratoru.
Kada je u pitanju širenje virusa korona u našoj zemlji, prema rečima epidemiologa i zamenice direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darije Kisić Tepavčević, pretpostavke da ćemo imati veći broj nosioca infekcije oko i nakon Uskrsa bazirane su na povećanim putovanjima i dolasku naših građana iz inostranstva u Srbiju.
“U suštini bilo kakva predviđanja je nezahvalno dati. Ali takve pretpostavke su zasnovane zbog toga što kataločki Uskrs počinje ranije, a i u većini ovih zemalja krajem marta počinje raspust. Analogno prethodnim godinama, imaćemo veliki broj naših građana koji rade u dijaspori i čija deca tada imaju raspust, što znači da će tada doći u zemlju i da ćemo imati veći broj rezervoara infekcije i kontakata”, objašnjava dr Darija Kisić Tepavčević.
Međutim, dobra vest je što dolazi toplo vreme, te kako dodaje doktorka, manja je šansa da će virus opstati.
“Ako gledamo na osnovu svega što se dešavalo u Kini, gde se sada praktično epidemija gasi, vidimo da je to trajalo oko osam do deset nedelja. Ako projektujemo na taj način, očekivano je da će se ponašati isto kao u Aziji. Mi sada ulazimo u drugu nedelju, ali stiže i toplije vreme, pa pretpostavljamo da će kod nas sve to da ide brže”, ukazuje doktorka.
Ipak, apel našim građanima je da ne dolaze u Srbiju uoči Uskrsa.
“Uveli smo privremene mere zabrane ulaska u našu zemlju stranim državljanima koji dolaze iz onih područja gde je najintenzivnija transmisija virusa. Kada su u pitanju naši državljani koji dolaze iz takvih područja, oni bi trebalo nakon povratka u zemlju da provedu 14 dana u kućnoj izolaciji. Preporuka da se smanje putovanja, da se odlože venčanja i razni skupovi gde se očekuje veći broj ljudi i socijalnih kontakata”, kaže dr Darija Kisić Tepavčević.
I predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je srpsku dijasporu da ne dolazi u Srbiju za vreme katoličkih uskršnjih praznika i za pravoslavni Vaskrs.

Post Author: Milan

Ostavi komentar