„Sećanje na tragediju 1999. godine“

Grad Kragujevac je 25 godina od početka NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju obeležio memorijalnom skupom na kome su prisustvovali predstavnici ministarstava odbrane, unutrašnjih poslova, Vojske Srbije, narodni poslanici, odbornici, predstavnici grada Kragujevca, ustanova, institucija, preduzeća i veliki broja građana. Sećanje na tragediju 1999. upotpunile su  fotografija autora Zorana Petrovića i Nebojša Radosavljevića Rausa nastale u periodu NATO agresije kao svedočanstvo novije istorije naše zemlje.

Pre 25 godina pretrpeli smo NATO agresiju pod nazivom „Milosrdni anđeo“ koja je nanela veliku bol i tugu narodu koji je samo želeo da bude svoj na svom, rekao je Nikola Dašić, gradonačelnik Grada. Moramo da se sećamo i pamtimo 1999. godinu jer je veliki broj Kragujevčana poginulo što će se zauvek pamtiti. Kao i drugi gradovi tako je i Kragujevac pretrpeo veliku materijalnu štetu a jedan od dokaza su i izložene fotografije- Zbog svega kroz šta je naš narod prošao moramo da se držimo zajedno i da gradimo prijateljstvo sa celim svetom, istakao je Dašić, dodavši da ćemo se zauvek sećati svoje istorijske lekcije koje su nažalost u ovom slučaju bile jako teške, nepravedne i bolne.

Od 99. godine, deli nas četvrt veka. Zato je važno da se o tih 78 dana pakla ne ćuti. Ovde smo da se suprotstavimo zaboravu. Da sačuvamo istinu. Da negujemo kolektivno sećanje na razorenu zemlju i žrtve, kazao je predsednik Skupštine grada Ivica Momčilović u svom obraćanju na memorijalnom skupu „Sećanje na tragediju 1999.“  Zato danas, sa ovog mesta poručujem da će negovanje sećanja na žrtve i borba za mir biti neprolazni zaveti ovog grada.

Novinar i publicista, predsednik Salona antiratne karikature, programa koji je nastao kao mirovni program na kragujevački oktobar, Miodrag Stojilović na skupu je izneo lični ostvrt i sećanja na tragediju 1999. godine podsetivši da je tokom NATO agresije oštećen Muzej „21. Oktobar“i Istorijski arhiv kao najosetljivije tačke našeg grada. Sve što se dešavalo u tom periodu je ostavilo duboke posledice po čitavo društvo i po mnogee generacije koje tek dolaze, rekao je Stojilovići naglasivši da je pored samog zločina, zaborav novi zločin.

U okviru obeležavanja 25 godina od NATO agresije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije izradilo je video sa imenima 1139 branilaca otadžbine stradalih tokom agresije, koji je emitovan na memorijalnom skupu u Kragujevcu „Sećanje na tragediju 1999.godine“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar