Sećanje na kaplare

Polaganjem venaca kraj spomenika 1300 kaplara obeležena je 108. godišnjica njihovog prolaska kroz Kragujevac na putu do bitke na Kolubari. U organizaciji Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920. ”Vojvoda Radomir Putnik”, vence su kraj spomenika položili zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Mladenović, u ime grada Kragujevca, delegacije Vojske RS, SUBNOR-a.

Ponosni na svoje pretke i zagledani u put kojim je srpska mladost, koju pamtimo kao 1300 kaplara, odmarširala u besmrtnost, okupili smo se danas da odamo počast, kazao je Zoran Mladenović, zamenik predsednika Skupštine grada. Moramo da se setimo te teške 1914. godine koja je tražila i teške odluke a jedna je bila oduzimanje perspektive, omladine budućnosti Srbije iz školskih i studentskih klupa i upućivanje u sastav srpske vojske koja je već tada vodila borbe i pripremla se za odsudnu Kolubarsku bitku. To je bila odluka kojom je srpska vojska trebalo da se pomogne jer je u pitanju bio opstanak srpske države. NJihov dolazak i požrtvovanje je podigao moral vojsci a svojim znanjem nadoknadili su nedostatak u srpskom oficirskom kadru koji je izgubljen tokom balkanskih ratova i Cerske bitke. Svoj život, znanje i umeće ugradili su u Srbiju u ratu i miru i mi smo im zbog toga zahvalni, poručio je Mladenović, zamenik predsednika.

Dragan Ranković, član UO Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912 – 1920. godine „Vojvoda Radomir Putnik“ kaže da članovi udruženja imaju tu obavezu da kao udruženje čuvamo tradicije, a danas u čast prolaska jedinice 1300 kaplara kroz naš grad od Skoplja do Kolubare i bitke koja se tamo dešavala, obeležavamo 108. godišnjicu. Obavezu više predstavlja i to što je među njima bilo 50 mladih učenika oficirske škole baš iz Kragujevca, podsetio je Ranković.

Hiljadu i trista kaplara naziv je za nedoškolovane oficire koji su poslati kao pojačanje vojsci u Kolubarskoj bici. Đaci su na front upućeni po naredbi Vrhovne komande i uz saglasnost tadašnje Vlade i Narodne skupštine. Iako njihova obuka nije bila gotova, mladićima su podeljeni činovi kaplara i oni su odmah nakon toga upućeni ka Kolubari. Oni danas predstavljaju simbol žrtvovanja za slobodu sopstvene zemlje.

Post Author: Milan

Ostavi komentar