Sećanje na 6. april

Kraj spomenika starog ratnika Veselina Divca na Palilulskom groblju povodom obeležavanja 81. godišnjice od napada Nemačke na Jugoslaviju, 6. aprila 1941. godine, vence su položili predstavnici gradske organizacije SUBNOR Kragujevac, a u ime grada dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Gradu Kragujevcu je lako da brani od nezaborava i čuva sećanje na poginule borce i heroje za mlade generacije koje danas žive u slobodi. Život starog ratnika Divca predodredilo je njegovo prezime, divovskim delom, kako je u svojoj poemi ”Kad ućuti vreme” opisala književnica Jasmina An Jovanović, on je među prvim stradalim herojima aprilskog rata 1941. godine. Zbog heroja koji su svoje živote položili na oltaru naše otadžbine za bolju budućnost svih nas, Kragujevac se visoko pozicionira kao slobodarski grad, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća.

Veselin Divac je bio ratnik u balkanskim ratovima, Prvom svetskom ratu, prošao je golgotu Albanije sa srpskom vojskom probio Solunski front. Nosilac je Karađorđeve zlatne zvezde sa mačevima, dve zlatne i dve srebrne Obilićeve medalje za hrabrost, Albanske spomenice a život je izgubio u svom gradu pred fašističkim tenkovima, aprila 1941. godine, podsetio je Željko Zirojević, predsednik GO SUBNOR-a. Kragujevac može da se ponosi svojom istorijom, duhom slobodarstva, prkosom i nezaboravom. Zato je, u slavu ratnika koji je svoj život dao revoluciji, otadžbini i slobodi, ulica u Kragujevcu ponela njegovo ime.

Post Author: Milan

Ostavi komentar