Sećanje na 1300 kaplara

U znak sećanja na žrtve Skopskog đačkog bataljona kraj spomenika-krajputaša “1300 kaplara“ minutom ćutanja i polaganjem venaca odata je počast nesvršenim oficirima Vojne škole koji su se odazvali pozivu države i krenuli na front na Kolubari. Kroz Kragujevac đački bataljon je prošao 18. novembra 1914. godine. U organizaciji Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920. “Vojvoda Radomir Putnik“ pod pokroviteljstvom grada tradicionalno se obeležava ovaj datum značajan za istoriju, ne samo Kragujevca nego i Srbije.
Polaganjem venaca kraj spomen obeležja 1300 kaplara pokraj puta kojim su omladina i mladost te davne 1914. godine na današnji dan odmarširali u slavu, sećamo se nesvršenih vojnih đaka i studenta koji su iz školskih klupa otišli na front. Sećanjem šaljemo poruku da je mladost i omladina ta koja nosi sve i čijem obrazovanju i radu niko ne sme da stane na put. I kao što su onda nosili pušku tako danas mladi koriste knjigu i računar da se uzdignu i dokažu, jer su takvi ponos svojoj porodici, gradu i državi Srbiji, rekao je zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Mladenović.
Udruženje potomaka ratnika Srbije od 1912 do 1920. neguje uspomene na sve ratnike, a sa posebnim pijetetom se sećamo đaka kaplara Skopskog đačkog bataljona, nedoškolovanih oficira koji su zadužili Srbiju a među kojima je bilo i kragujevačkih mladića. Oni su na današnji dan pre 106 godina prošli kroz Kragujevac i otišli na ratište na Suvoboru i Kolubari, kaže predsednik Udruženja Milan Vujičić.
U ime grada venac kraj spomen obeležja u Šumaricama položili su zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Mladenović i pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom Stefan Jovanović, delegacija Vojske RS, predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920. “Vojvoda Radomir Putnik“ i SUBNOR-a Kragujevac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar