Sazdanović: Kroz KC Kragujevac prošlo 650 kovid pacijenata

Od početka epidemije virusa korona u Srbiji, kroz kragujevački Klinički centar, koji pokriva šest regiona u kojima živi više od 1,8 miliona ljudi, prošlo je oko 650 pacijenata, na respiratoru je bilo i preko 50, a od njih je 20 odsto izlečeno, izjavio je direktor te zdravstvene ustanove Predrag Sazdanović.

Klinički centar Kragujevac je sa pripremama za epidemiju počeo krajem februara, na osnovu iskustva iz Vuhana, a kako Sazdanović kaže za Tanjug, to je pomoglo i da u Kliničkom centru u Kragujevcu nema nijednog obolelog koji se zarazio zadesno od pacijenata pozitivnih na Kovid 19, kao i da sada nema nijednog zaraženog medicinskog radnika.

Infektivna klinika kragujevačkog Kliničkog centra je od 1. marta stavljena u puno stanje pripravnosti, a prvi pacijent sa korona virusom u ovu zdravstvenu ustanovu primljen je 9. marta. U okviru reorganizacije, Klinički centar je podeljen u tri dela.

Prvi deo je takozvani kovid sistem i čine ga dve intenzivne nege sa ukupno 52 kreveta i četiri klinike sa oko 200 mesta za srednje teške i lakše pacijente.

Taj deo pokriva negde oko 360 lekara i medicinskih tehničara, kaže Sazdanović i dodaje da je potpuno izdvojen i izolovan od ostatka Kliničkog centra.

Lekari koji leče Kovid pacijente se ne mešaju sa drugim lekarima i pacijentima.

Urgentni centar se stara o hitnim slučajevima, onkološkim pacijentima, a treći deo Kliničkog centra je izolovani sistem koji ima svoju operacionu salu, intenzivnu negu, svoje ambulante i porodilište.

Tu se primaju pacijenti koju su sumnjivi, a posle trijaže se odlučuje da li su u kovid sistemu ili idu u Urgentni centar.

„Do sada je kragujevački Klinički centar imao šest medicinskih radnika zaraženih pre mesec i po dana, od čega je dvoje obolelo, ali su u međuvremenu ozdravili, a kako kaže Sazdanović, u ovom trenutku ova zdravstvena ustanova nema nijednog medicinskog radnika koji je pozitivan na Kovid.

Od šest zaraženih, tri su bili iz kontakta sa zaraženim, prilikom hvatanja pacijenta koji je hteo da pobegne sa intenzivne klinike, a ovo drugo troje su imali spoljnji kontakt“, navodi direktor Kliničkog centra Kragujevac.

U kragujevačkom Kliničkom centru popunjenost je uvek bila oko 50-60 odsto.

Instrukcijom Ministarstva zdravlja od pre par dana, kako kaže Sazdanović, počeli su da primaju i zaraženu decu i njihove zaražene pratioce i u ovom trenutku je u Kliničkom centru u Kragujevcu devetoro dece iz svih regiona i oko pet, šest njihovih zaraženih pratioca, koji su stabilno i dobro.

S obzirom da je epidemiološka situacija u Srbiji sada nešto povoljnija, mere za sprečavanje širenja virusa korona polako se ublažavaju, a Sazdanović poručuje da to što se mere popuštaju ne znači da treba da se i stanovništvo opusti i ne brine o svom zdravlju.

Ističući da je virus veoma opasan, brzo mutira i da brzo izazove i mortalitetne promene, Sazdanović je poručio građanima da izađu na ulicu, prošetaju sami, izbegavaju gužve i da budu odgovorni za svoje zdravlje.

„Demobilizaciju“ direktor Kliničkog centra u Kragujevcu očekuje krajem maja, ili početkom juna.

Dodaje i da nema popuštanja, jer je svako opuštanje kobno i za pacijente i za zaposlene u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Izvor : RTK

Post Author: Milan

Ostavi komentar