Saradnja u oblasti obrazovanja izmedju Kragujevca i Sankt Peterburga

U godini kada grad Kragujevac slavi 200 godina od proglašenja prve prestonice, najavljen je početak saradnje u oblasti obrazovanja između Kragujevca i Sankt Peterburga.

Saradnja je otpočela posetom delegacije Obrazovnog kompleksa br. 530 iz Sankt Peterburga (Carsko selo) Kragujevcu, na inicijativu Centra za mlade “Škola mira“ iz Kragujevca, a u okviru projekta “Srpsko ruski obrazovni most“ za koji je dobio podršku grada Kragujevca.

Tim povodom, za delegaciju Obrazovnog kompleksa br 530, u zgradi Skupštine grada priređen prijem koji je organizovano prof.dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje.

Ovo je početak jedne nove i nadam se velike saradnje u oblasti obrazovanja. Posle saradnje sa moskovskim školama u kojima su naši učenici zimus boravili, ovo je proširenje saradnje u okviru “Srpsko-ruskog obrazovnog mosta“. Kragujevac ima obrazovnu saradnju i razmene učenika i sa francuskim gradom Sirenom i rumunskim gradom Piteštijem – kaže prof.dr Nedeljko Manojlović.

Obrazovni kompleks br 530 se nalazi u Carskom selu, Puškinski reon (Sankt Peterburg), u kome se nalaze 83 obrazovne ustanove, tri univerziteta – pedagoški, poljoprivredni i preduzetnički i pravni, Vojna akademija na kojoj postoje smerovi za građevinske inženjere, inženjere za morske brodove i podmornice i inženjere elektrotehnike. U Liceju, koji se nalazi u Carskom selu se školovao Aleksandar Sergejevič Puškin.

Hvala vam što ste pronašli mogućnost da nas primite i ugostite u vašem divnom gradu i posebno zato što imamo mnoge planove za obrazovanje i kulturu u budućnosti. Mi smo upoznali vaš sistem obrazovanja koji se razlikuje od našeg, mi smo vama preneli svoja iskustva kada je reč o našem sistemu obrazovanja i posebno je važno što ćemo iz toga izvući zaključke za zajedničko obrazovanje.Mi smo rešili da upoznamo najpre naše učenike, decu iz Rusije i Srbije, da oni nađu zajednički jezik, jer je veoma važno da se mladi upoznaju, da se razumeju i da grade svet koji počiva na miru, razumevanju i saradnji – rekla je Žana Prust, direktorka Obrazovnog kompleksa br.530.

Gosti iz Sankt Peterburga, u okviru posete Kragujevcu posetiće Politehničku i Drugu tehničku školu kao i Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjackoj banji. Razmena učenika u okviru “Srpsko-ruskog obrazovnog mosta“ za koju vlada veliko interesovanje učenika u kragujevačkim školama nije samo klasična ekskurzija za učenike već vid neformalnog obrazovanja u okviru koga učenici upoznaju druge kulture, usvajaju vrednosti, koriste galerije i muzeje kao učionice.

Ceo svoj radni vek proveo sam u prosveti i obrazovanju i smatram da za obrazovanje dece nisu dovoljni samo školski časovi već je podjednako važno i neformalno obrazovanje i da je važno decu odvesti na mesta gde mogu da upoznaju kulturu i istoriju drugih naroda. Materijalne mogućnosti su takve da je veoma teško da naša deca odu da vide ovakve divne gradove kao što je Sankt Peterburg i zbog toga je i osmišljen “Rusko-srpski obrazovni most“ kao platforma za saradnju, kako bi pomogao da deca iz Kragujevca, putem razmene, borave kod svojih vršnjaka, posete najpoznatije muzeje, galerije, pozorišta – kaže Petar Stefanović, direktor Centra za mlade “Škola mira“.

 

Izvor : Ritam grada

Post Author: Milan

Ostavi komentar