Šapcu svečano uručeno francusko odlikovanje „Ratni krst“

Na današnji dan, 8 jula 70. godine, Rimljani u Judejskom ratu osvojili i razrušili Jerusalim. Od ruševina sačuvan samo zapadni zid velikog jevrejskog hrama, „Zid plača“.

Portugalski moreplovac Vasko da Gama 8 jula 1497 isplovio iz Lisabona na prvo putovanje na kom je otkrio morski put za Indiju oko Rta Dobre nade.

Ruski fizičar Pjotr Leonidovič Kapica, od 1935. direktor Instituta za fiziku Sovjetske akademije nauka u Moskvi, od 1955. glavni organizator programa veštačkih Zemljinih satelita, rođen 8 jula 1894. Najpoznatiji njegovi radovi su iz područja magnetizma i fizike niskih temparatura. Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1978.

Gradu Šapcu svečano uručeno francusko odlikovanje „Ratni krst“ 8 jula 1920 za heroizam i stradanje njegovog stanovništva u Prvom svetskom ratu.

U Beogradu 8 jula 1956 emitovan prvi eksperimentalan TV-prenos, povodom proslave stogodišnjice rođenja Nikole Tesle. Program iz privremenog studija u Institutu „Nikola Tesla“ građani pratili na četrdesetak prijemnika smeštenih u izlozima prodavnica u raznim delovima grada.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar