Samostalni sindikata FAS-a : „Kompanija smatra da je višak 1541 radnik“

Nakon danas hitno sazvanog sastanka vrha menadžmenta kompanije Fijat u Kragujevcu i reprezentativnog sindikata, Samostalnog sindikata, predočeno nam je da kompanija smatra da je višak 1541 radnik, od 2016 zaposlenih.

Zaposlenima će biti predložen program sa  samo dve mogućnosti: Odlazak na rad u inostranstvo u trajanju od dve godine ili napuštanje fabrike uz zakonski socijalni program, sto je minimalna zakonska obaveza poslodavca! Predstavnici kompanije nisu usvojili primedbe sindikata. Dat nam je socijalni program sa listom radnika koji su tehnološki  višak.

Program je dostavljeni i Nacionalnpoj službi za zapopšljavanje.   Ističemo da se medju 1541 radnika koji su višak, nalazi predsednik reprezentativnog sindikata, njegov zamenik i članovi Odbora istog sindikata.

Pozivamo  predsednicu Vlade da upozori  Fijat, da ne poziva radnike pre sastanka sa njom, zakazanog za ponedeljak 30.5. kako bi ih upoznali sa ponudom. Očekujemo da gradonačelnik Kragujevca, koji je izjavljivao da grad i republika neće dozvoliti otpuštanje radnika, preduzmu potrebne radnje, da se osujeti namera komapanije Fijat.

Pozivamo radnike da se ne izjašnjavaju o ponudi Fijata do ponedeljka 30.5., kada će se održati sastanak sa predsednicom Vlade.

 

 

 

 

Kragujevac, 26.5.2022god.                                                 Samostalni sindikat FAS

Predsednik

Saša Djordjević

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar