Samostalni sindikat u Kragujevcu: Da se zaustavi zapošljavanje komunalaca preko agencija

Predsedništvo Saveza samostalnih sindikata Kragujevca zatražilo je danas da se odmah prestane sa zapošljavanjem radnika u komunalnom sektoru Kragujevca putem agencija za iznajmljivanje radnika i da se sa tim radnicima uspostavi radni odnos u preduzeću u kome rade.

Izražena je spremnost da se zajedno sa drugim sindikatima „koji nisu vođen iz partijskih kancelarija“, suprotstave daljem „neargumentovanom“ smanjivanju broja radnika u komunalnom sektoru, uz sve raspoložive sindikalne metode.
„Zapošljavanjem radnika u komunalnom sektoru, putem agencija za iznajmljivanje radnika, ne štedi se novac Kragujevčana, već se troši u količini većoj od potrebne. Provizije agencijama idu iz džepova Kragujevčana“, navedeno je u saopštenju.
Ocenjeno je da je iznajmljivanje radnika u suprotnosti sa Ustavom, kojim se Srbija definiše kao država socijalne pravde.
„Posebno je neprihvatljivo da radnike iznajmljuju državna preduzeća ili preduzeća koja su u vlasništvu Grada Kragujevca“, istaknuto je se u saopštenju uz ocenu da se time se potvrđuje i neopravdanost nedavnog velikog smanjenja broja radnika u komunalnim preduzećima.
Ukazano je i da „bez stotina dodatnih radnika ova preduzeća nisu sposobna da obave osnovne funkcije“, a sindikat je i pozvao „donosioce odluka“ da obaveste javnost, koliko Kragujevčane košta iznajmljivanje radnika i šta je svrha takvih postupaka.
„Kragujevac nema više radnike za eksperimentisanje, sveže naučenih, liberalnim mantrama opterećenih ljudi“, zaključili su u sindikatu.
Kako je u septembru objavio portal Glas Šumadije, dve godine pošto je sprovedeno više socijalnih programa u komunalnom sektoru, Javno komunalno preduzeće (JKP) „Šumadija“ angažovalo je 178 radnika preko agencije, za šta je izdvojeno oko 131 miliona dinara.
Portal je ocenio da ugovor koji u martu 2020. JKP „Šumadija“ sklopila sa firmom „Frigo Levač“ iz Rekovca, pokazuje da viškova možda i nije bilo.
Preko agencije su angažovani vozači, radnici na čišćenju javnih površina, kontrolori u službi javnog saobraćaja…

Piše : Beta

Post Author: Milan

Ostavi komentar