Samostalni sindikat Kragujevac – „Otvoreno pismo kriznom štabu“

U otvorenom pismu Samostalnog sindikata u Kragujevcu, kriznom štabu za borbu protiv covida-19, traži se zabrana rada nedeljom u trgovini. Pismo prenosimo u celini :

„Od vas koji predstavljate vrh vlasti u Republici Srbiji, a u okolnostima zarazne bolesti imate ulogu čuvanja nacionalnog zdravlja, tražimo da odmah zabranite rad nedeljom u trgovini.

Ova mera bi donela višestruku korist, a od nje niko ne bi imao štetu. Nesumnjivo je da su radnici u trgovini jedna od najugroženijih profesija u uslovima Kovid-a, zbog mnogobrojnih kontakata koje su prinuđeni da imaju. Smanjite mogućnost da se oni zaraze za 1/7.

U našem okruženju rad trgovina nedeljom zabranili su i bez „Kovida-a“ – Hrvatska i Crna Gora. Priprema se da to učini i Makedonija. U osam zemalja Evropske unije zabranjen je rad nedeljom u trgovini. Kao što vam je poznato, kada putujete nedeljom po zemljama Evropske unije i tamo gde nije zabranjen rad nedeljom, veoma retko možete nešto da kupite, jer prodavnice ne rade.

Ekonomske štete od zatvaranja prodavnica ne bi bilo, jer niko ne kupuje nedeljom ono što mu nije potrebno. Kupićemo sve što nam je potrebno u prethodnih šest dana. Time bi ste radnicima i radnicama u trgovini, koji rade najčešće sa dva slobodna dana u toku meseca, od čega su više od 70% žene, obezbedili pravo na dostojanstveniji rad i pokazali da brinete o njihovom zdravlju.

Bez njih ne možemo!“

Savez samostalnih sindikata Kragujevca
Predsednik
_________________________
Jugoslav Ristić
Kragujevac
9.11.2020.god.

Post Author: Milan

Ostavi komentar