Ružić : Izgradnja Filološko-umetničkog fakulteta početkom 2022 godine

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je realno da radovi na izgradnji zgrade Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM) krenu početkom 2022. godine.

„Mi smo sa Razvojnom bankom Saveta Evrope u završnim dogovorima u vezi sa kreditom od 95 miliona evra. Na inicijativu predsednika Srbije smo opredelili da u 15 prioritetnih projekata udje i izgradnja i opremanje nove zgrade Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu“, rekao je Ružić tokom boravka u tom gradu.

On je posle sastanka sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem rekao novinarima da će objekat FILUM-a imati kvadraturu „preliminarno“ izmedju 7.500 i 8.000 kvadratnih metara.

Ružić je izrazio očekivanje da će u septembru ili oktobru biti stvoreni uslovi da se raspiše nabavka za izvodjača radova.

Dašić je rekao da će naredne nedelje Grad Kragujevac preneti zemljište na kome će se graditi FILUM na državu.

On je naveo da je za izgradnju opredeljena parcela pored Ekonomskog fakulteta.

„Nakon toga se ide na raspisivanje tendera za korekciju projekta, jer je postojeći podosta zastareo“, rekao je Dašić.

Prema njegovim rečima, FILUM sada radi u „užasnim uslovima“.

„Ovaj fakultet delom iznajmljuje prostor Druge gimnazije, a većim delom se koriste osnovne škole“, rekao je gradonačelnik Kragujevca.

Dašić je rekao da je sa ministrom razgovarao o podršci njegovog Ministarstva za izgradnju novog obdaništa, o gradnji naučno-tehnološkog parka kao i o rešavanju „nasledjenih“ problema sa objektom škole u naselju Beloševac za koji je rekao da je „najzapušteniji“ i u oronulom stanju.

Ružić: Novi izvodjač nastavlja radove na kragujevačkom Centru izvrsnosti i novi rok

Novi izvodjač radova trebalo bi da nastavi izgradnju centra izvrsnosti za dva meseca, pošto se  banka saglasi sa izborom izvodjača, rekao je u Kragujevcu ministar prosvete Branko Ružić.

„Mislim da je to neki realan vremenski okvir i da to sve može da se završi u roku od godinu dana“, rekao je Ružić.

Izgradnja centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija počela je 2015. godine, a zatim je prekinuta zbog stečaja izvodjača.

Prema rečima Ružića, nivo izvedenih radova je oko 30 procenata.

Centar izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, koji se gradi u blizini Rektorata, višenamenski je objekat površine od oko 11 i po hiljada kvadrata.

Prvobitni rok za završetak radova bio je april 2017. godine, ali je on nekoliko puta prolongiran.
Centar izvrsnosti s bankom matičnih ćelija je naučna ustanova od nacionalnog značaja, koja, prema ugovoru iz 2013. treba da radi u sastavu Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Novac za izgradnju je obezbedjen iz kredita Evropske investicione banke, a u finansiranju učestvuju i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalna samouprava i Univerzitet u Kragujevcu.

 

Izvor : Beta

Post Author: Milan

Ostavi komentar