Rođeni Šekspir i Jaša Prodanović

Na današnji dan, 23 aprila 1564, rođen je engleski dramski pisac Vilijam Šekspir (Wiliam Shakespeare). Njegove drame, od kojih je veliki broj ekranizovan, i danas su na repertoarima svetskih pozorišta („Hamlet“, „Romeo i Julija“, „Otelo“, „Makbet“). Umro je istog datuma 1616. godine.

U Madridu je, istog dana kada i Viljem Šekspir u Londonu, 23 aprila 1616, umro španski književnik Migel de Servantes Savedra (Miguel, Cervantes). Pisao je romane, drame, komedije, pripovetke i pesme, a u svetsku književnost ušao je sa romanom „Don Kihot“, koji se smatra pretečom modernog romana.

Nemački fizičar Maks Plank (Max, Ludwig Planck), tvorac kvantne teorije, za koju je 1918. godine dobio Nobelovu nagradu, rođen 23 aprila 1858.

Srpski političar, publicista i književnik Jaša Prodanović, jedan od osnivača Jugoslovenske republikanske demokratske stranke, rođen je 23 aprila 1867. Bio je potpresednik vlade FNRJ od 1946. do 1948. godine. Uređivao je časopise „Narodna misao“ i „Ođek“, priredio je dve antologije narodnih pesama i pripovedaka i celokupna dela Jovana Jovanovića Zmaja, Jove Ilića, Svetislava Vulovića i Laze Lazarevića.

Turci su u Prvom balkanskom ratu, 23 aprila 1913, predali Skadar Crnogorcima. Odlukom velikih sila 14. maja Crnogorci su se morali povući, a Skadar je pripao Albaniji.

Sovjetska armija oslobodila je u Drugom svetskom ratu, 23 aprila 1945 nacističke logore Saksenhauzen i Ravensbrik.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar