Rođeni Pupin i Andrić

Na današnji dan, 9 oktobra 170,. u Nju Hejvenu, u državi Kenektiket, SAD, osnovan Univerzitet Jejl, danas jedan od najčuvenijih univerziteta u SAD.

U austrijsko-turskom ratu austrijski feldmaršal Gideon Ernst Laudon zauzeo Beograd 9 oktobra 1793.

Srpski fizičar i pronalazač Mihailo Pupin, profesor matematike i fizike na univerzitetu „Kolumbija“, rođen 9 oktobra 1854. Njegov najznačajniji pronalazak, samoindukcioni kalemovi, omogućio telefonski i telegrafski prenos na velike daljine pomoću kabla. Za autobiografsku knjigu „Od iseljenika do pronalazača“ dobio 1924. Pulicerovu nagradu.

 

Devetog oktobra 1892 rođen Ivo Andrić, prvi je i do sada jedini jugoslovenski književnik dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Nemačke i austrougarske trupe u Prvom svetskom ratu zauzele Beograd 9 oktobra 1915.

U Marseju 9 oktobra 1934 ubijen jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević. Atentat kom je poginuo i francuski ministar inostranih poslova Žan Luj Bartu organizovali lideri hrvatskog ustaškog pokreta i makedonskih nacionalista, a izvršio ga Vlada Černozemski.

Treća moskovska konferencija na kojoj su britanski premijer Čerčil i lider SSSR Staljin razmatrali problem Poljske, Grčke i Jugoslavije i dogovarali se o uredjenju Evrope posle Drugog svetskog rata počela 9 oktobra 1944.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar