Rođena Mina Karadžić, umro Stevan Sremac

Na današnji dan, 24 jula 1567, škotsku kraljicu Mariju Stjuart nezadovoljno plemstvo primoralo da abdicira zbog toga što je protestantima pokušala da nametne rimokatoličku politiku.

Južnoamerički revolucionar, vojskovođa i državnik Simon Bolivar, najznačajnija ličnost u borbi za nezavisnost Južne Amerike od Španije, .rođen 24 jula 1783. Oslobodio je Venecuelu, Ekvador, Panamu i Peru i izabran za predsjednika Kolumbije i Bolivije, koja je po njemu dobila ime. Njegovu životnu zamisao – osnivanje federacije južnoameričkih republika omela su trvenja vladajućih slojeva i otpor SAD i Velike Britanije. Optužen za nameru da se proglasi monarhom, povukao se s vlasti 1930. i ubrzo umro.

Srpska potera, predvođena bimbašom Milenkom Stojkovićem na dunavskom ostrvu Ada Kale uhapsila i pogubila 24 jula 1804 dahije Aganliju, Kučuk Aliju, Mula-Jusufa i Mehmeda Fočića, koji su prethodno sečom knezova zapalili iskru Prvog srpskog ustanka. Vlasti u Istambulu su verovale da su Srbi osvetom nad dahijama dobili zadovoljenje, ali su se ustanici pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa sukobili 1805. sa sultanovom vojskom.

Mina Karadžić, slikar i pesnik, kćerka Vuka Stefanovića – Karadžića i supruga Alekse Vukomanovića, prvog profesora književnosti na Liceju u Beogradu, rođena 24 jula 1828. Među njenih pedesetak sačuvenih slika, mahom portreta, ističu se „Autoportret“, „Crnogorac sa kapom“, „Mladi Crnogorac“, „Devojka sa vinovom lozom“. Prevodila je na nemački jezik srpske narodne pripovietke i poslovice i objavila ih u Berlinu 1854. Štampala je uspomene na Branka Radičevića i ostavila zabeleške sa puta po Srbiji.

Stevan Sremac, jedan od najizrazitijih predstavnika srpske humorističke proze, umro 24 jula 1906.

SAD izvele prvu podvodnu atomsku probu 24 jula 1946 na koralskim atolima Bikini u sastavu Maršalskih ostrva u zapadnom dijelu Pacifika, čime je počela serija atomskih proba, čuvana u tajnosti do 1958. Na istom području – čije je stanovništvo prisilno iseljeno – 1954. i 1956. isprobavane su hidrogenske bombe, a posljedice visoke radijacije i sada osjećaju žitelji pacifičkih ostrva.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar