Rodjena je Agata Kristi

Rođena je 1890 godine Agata Kristi, engleska književnica, neprevaziđena u pisanju detektivskih romana. Najznačajnija dela su joj „Tajanstvena afera u Stajlsu“, „Ko je ubio Rodžera Akrojda“, „Đavo pod suncem“, „Deset malih crnaca“, „Ubistva po ABC-di“ i mnogi drugi.

Za vreme bitke na Somi 1916 godine, Britanci su preuzeli veliku ofanzivu protiv Nemačke, koristeći prvi put u istoriji tenkove. Četrdesetak primitivnih tenkova ušlo je oko milju iza neprijateljskih linija, ali su bili suviše spori da bi zadržali svoju poziciju nakon što je počela nemačka kontraofanziva. Ipak, general Douglas Haig, glavnokomandujući savezničkim snagama na Somi, video je potencijal novog oružja, te je naručio proizvodnju još stotinu tenkova.

Aleksandar Kerenski, vrhovni komadant ruske vojske, uveo je 1917 godine diktatorsku vladavinu, tzv. „kerenštinu“, obeleženu terorizmom, diktatorskom metodom uz demagoške fraze i obmanjivanjem narodnih masa.

Džon Kob postavio je 1938 godine svetski rekord u postignutoj brzini automobila od 350,2 milje na čas, rekord koji je trajao samo jedan dan.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar