Rođen Vagner, preminuo Velimir Bata Živojinović

Bitkom kod Sent Albansa – u kojoj je vojska dinastije Lankaster potukla snage kuće Jork – u Engleskoj je 1455 godine počeo četrdesetogodišnji dinastički „Rat dve ruže“.

Rođen 1813 godine nemački kompozitor Vilhelm Rihard Vagner, tvorac nemačke muzičke drame, uz Đuzepea Verdija najznačajniji romantičarski operski kompozitor 19. veka. Pisao je i tekst i muziku za muzičke drame, pretežno iz nemačke mitologije. Komponovao je u skladu sa sopstvenim simboličkim i filozofskim nazorima i učenjima nemačkih filozofa Artura Šopenhauera i Fridriha Ničea, stvorivši „jedinstveno umetničko delo“, u kojem su sjedinjeni tekst, muzika, igra, slika i inscenacija. Umesto široko raspevanih arija, upotrebio je dramatični ariozo. Dela: muzičke drame „Parsifal“, „Tanhojzer“, „Holanđanin lutalica“, „Rienci“, „Tristan i Izolda“, „Loengrin“, „Nirnberški majstori pevači“, „Nibelunški prsten“, koji se sastoji od četiri drame – „Rajnsko zlato“, „Valkira“, „Zigfrid“, „Sumrak bogova“, muzičko-filozofske studije „Umetničko delo budućnosti“, „Umetnost i revolucija“, „Opera i drama“.

Rođen engleski pisac Artur Konan Dojl, lekar po profesiji, koji se proslavio kao autor kriminalističkih romana i pripovedaka u kojima su glavni junaci izmišljeni detektiv Šerlok Holms i njegov prijatelj dr Votson, začevši tako detektivsku literaturu. Znatno manju pažnju je privukao najboljim delima, solidnim istorijskim romanima. Plemićku titulu dobio je 1902. za zasluge u odbrani britanskih interesa, posebno u drugom Burskom ratu. Posle pogibije sina u Prvom svetskom ratu, odao se spiritualizmu. Dela: romani „Grimizna studija“, „Pustolovine Šerloka Holmsa“, „Uspomene Šerloka Holmsa“, „Baskervilski pas“, „Beli odred“, „Izgubljeni svet“, „Veliki burski rat“, istorijska studija „Istorija britanskog pohoda u Francuskoj i Flandriji“, delo o spiritualizmu „Istorija spiritualizma“, memoarska proza „Uspomene i pustolovine“.

Umro je 1885 godine francuski pisac Viktor Igo, najveći pesnik Francuske 19. veka i rodonačelnik francuskog realizma. Bio je veoma angažovan u političkom životu, isprva kao monarhista, potom kao republikanac. Pod Lujem Filipom postao je per Francuske i akademik, a 1848. poslanik u Ustavotvornoj skupštini. Posle državnog udara Napoleona Trećeg 1851. proteran je i živeo je u izgnanstvu u Belgiji i Engleskoj, ali kad je 1870. palo Drugo carstvo, trijumfalno je dočekan u Parizu, gdje je do smrti 1885. neumorno stvarao. Napisao je 1876. vatreni članak „Za Srbiju“. Pisao je pesme, drame, romane, eseje, pamflete. Dela: romani „Jadnici“, „Bogorodičina crkva u Parizu“, „Rabotnici na moru“, drame „Ernani“, „Lukrecija Bordžija“, „Rij Blaz“, političko-satirična zbirka pesama protiv Napoleona Trećeg „Kazne“, pamflet „Napoleon Mali“.

U najvećoj železničkoj nesreći u britanskoj istoriji, u sudaru dva voza, u Škotskoj, poginulo je 227 ljudi.

Dvojica diktatora – vođa nemačkih nacista Adolf Hitler i vođa italijanskih fašista Benito Musolini – potpisali su desetogodišnji „čelični pakt“ Nemačke i Italije o političkom i vojnom savezu.

U Moskvi 1943 godine objavljeno raspuštanje Komunističke internacionale, poznate kao Kominterna, osnovane u Moskvi 1919. Izvršni komitet je obrazložio da se Kominterna raspušta pošto je takav organizacioni oblik udruživanja radničke klase prevaziđen, pa je „čak postao smetnja i kočnica daljeg učvršćenja nacionalnih radničkih pokreta“. Važniji je bio neizrečeni razlog – Staljin se odrekao Kominterne da bi izbegao prigovore zapadnih saveznika da ona ometa lojalnu saradnju u sklopu antihitlerovske koalicije u Drugom svjetskom ratu.

U bolnici u Banjaluci 1992 godine umrla je prva beba zbog nestašice kiseonika, jer – tokom borbi u građanskom ratu u BiH srpskih jedinica protiv muslimanskih i hrvatskih snaga za koridor kod Brčkog – SAD i ostale zapadne zemlje nisu dozvolile dopremanje humanitarne pomoći vazdušnim putem zapadnom dijelu Republike Srpske. Do 19. juna 1992. u Banjaluci je umrlo 12 beba, koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice, jer ne postoji cilj kojim će ikad iko moći da opravda korišćenje takvog sredstva.

Preminuo 2016 godine Velimir Bata Živojinović, legenda srpskog i jugoslovenskog glumišta.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar