Rođen Stanislav Vinaver

 

Na današnji dan, 1 marta 1562, katolici u Francuskoj masakrirali preko 1.000 protestanata tokom njihove molitve u Vasiju, što je bio početak dugotrajnih borbi i ratova, poznatih pod imenom „protestantski ratovi“, koji su uz prekide 36 godina razdirali Francusku.

Španski kralj Karlos III proterao iz zemlje jezuitski red katoličke crkve 1 marta 1767.

Švedska, kao prva zemlja u svetu, uspostavila 1 marta 1809 funkciju ombudsmana, osobe koja nadzire rad organa uprave i javnih službi, a postavlja je Parlament. Prvi ombudsman bio je Lars Avgust Manerhajm.

Prvog marta 1878 završen drugi srpsko-turski rat koji je Srbiji doneo teritorijalno proširenje za četiri okruga i međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu, održanom u junu iste godine.

Stanislav Vinaver, najznačajniji protagonista moderne srpske književnosti posle Prvog svetskog rata rođen je 1 marta 1891. Autor Manifesta ekspresionizma i pokretač mnogih zajedničkih poduhvata mladih pisaca, bio i novinar, feljtonist, polemičar i prevodlac. Najpopularnijim njegovim delom smatra se „Pantologija novije srpske pelengirike“, iz 1922, u kojoj je parodirao „Antologiju novije srpske lirike“ Bogdana Popovića.

Na današnji dan, 1 marta 1919 u Beogradu se sastao prvi jugoslovenski parlament, Privremeno narodno predstavništvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u kojem je bilo 296 poslanika postavljenih ukazom Vlade. Poslanici mahom bili iz ranijih parlamenata jugoslovenskih zemalja, izabrani pre Prvog svetskog rata.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar