Rodjen Robert Šuman, umro Josip Juraj Štrosmajer

Na današnji dan, 8 aprila 1810, rođen nemački kompozitor Robert Šuman, jedan od glavnih predstavnika muzičkog romantizma.

U Sremskim Karlovcima 8 aprila 1861, održan Blagoveštenski sabor, poslednji političi skup Srba u Ugarskoj, na kom je zatražena posebna teritorija za Srbe – Vojvodina sa Sremom, donjom Bačkom i Banatom, s vojvodom na čelu i sopstvenom administracijom. Saborom predsedavao patrijarh Josif Rajačić. Austrijski car Franc Jozef I nije nikada potvrdio zaključke skupa, a Ugarski sabor nije ih ni uzeo u razmatranje.

U Londonu 8 aprila 1904 potpisan anglo-francuski sporazum kojim su Velika Britanija i Francuska rešile sporna pitanja u vezi sa interesnim zonama u zapadnoj Africi, Egiptu i Maroku.

U Đakovu 8 aprila 1905 umro biskup i političar Josip Juraj Štrosmajer. Osnivač i pokrovitelj Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti i osnivač Zagrebačkog sveučilišta.

Jedinice sovjetske „Crvene armije“ u Drugom svetskom ratu, 8 aprila 1944, izbile na granicu Čehoslovačke i Rumunije.

U Ženevi 8 aprila 1946 održano poslednje zasedanje Lige naroda, čime je formalno ukinuta ta međunarodna organizacija i zamenjena novom, Ujedinjenim nacijama.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar