Rođen Nikola Tesla

U Minhenu 10 jula 1609 osnovana Katolička liga kao odgovor na osnivanje Protestantske unije, što je pojačalo tenzije u Nemačkoj koje su dovele do izbijanja Tridesetogodišnjeg rata u centralnoj Evropi.

1774. Posle šestogodišnjeg rata Rusija i Turska sklopile Kučuk-Kajnardžijski mir 10 jula 1774,  kojim je Turska izgubila Krim, prihvatila rusko-tursku granicu na Bugu i priznala Rusiji pokroviteljska prava nad Vlaškom i Moldavijom i nad pravoslavnim podanicima u Turskoj.

U selu Smiljani kod Gospića u Hrvatskoj, 10 jula 1856 rođen Nikola Tesla, naučnik i pronalazač na polju elektrotehnike i radio-tehnike. Od 1884. do smrti 1943. živeo u SAD. Patentirao oko 700 pronalazaka od kojih nekoliko desetina ima široku primenu, među kojima je i serija izuma koji čine temelj savremene radio-tehnike.

Francuski pisac Marsel Prust, čije je delo „U traganju za izgubljenim vremenom“ ostavilo dubok trag ne samo u Francuskoj već i u evropskoj književnosti XX veka i izvršilo velik uticaj na mnoge književnike, rođen 10 jula 1871.

Napadom najmanje 70 nemačkih bombardera na ciljeve u južnom Velsu, 10 jula 1940, u Drugom svetskom ratu počela Bitka za Britaniju. Pobeda britanskog vazduhoplovstva u septembru prisilila Nemce da definitivno odustanu od invazije na Veliku Britaniju.

Desetog jula 1940 francuska Narodna skupština poverila vlast maršalu Anriju Petenu, koji je tokom Drugog sveskog rata predvodio kolaboracionističku vladu sa sedištem u Višiju.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar