Rođen Kurosava

Na današnji dan, 23 marta 1391, umro je Tvrtko I Kotromanić, bosanski ban od 1353, a od 1377. kralj. Najmoćniji bosanski vladar krunisan je u manastiru Mileševi uzevši titulu kralja Srbije i Bosne, čemu je 1382. dodao titulu kralja Dalmacije, Hrvatske i Primorja. Njegovom smrću okončano je širenje i uspon bosanske države.

Srpski geolog Svetolik Radovanović, član Srpske kraljevske akademije, profesor Univerziteta u Beogradu, prvi ministar privrede u Srbiji, rođen 23 marta 1863. Reformisao je srpsko rudarsko i šumarsko zakonodavstvo, a 1892. je s geologom Jovanom Žujovićem osnovao Srpsko geološko društvo.

U demonstracijama oko 5.000 studenata, đaka i radnika protiv apsolutističkog režima srpskog kralja Aleksandra Obrenovića, koje su organizovali studenti – socijalisti Dimitrije Tucović i Triša Kaclerović, 23 marta 1903 u Beogradu je u sukobu s policijom poginulo pet, a ranjeno šest ljudi. Uhapšeno je više od 120 demonstranata, protiv 27 podignuta je optužnica, a Tucović i Kaclerović su morali da emigriraju.

Japanski filmski režiser Akira Kurosava, koji je proslavio japansku kinematografiju, jedini režiser dobitnik dva Oskara za najbolji inostrani film („Rašomon“, „Sedam samuraja“, „Krvavi presto“, „Kagemuša“), rođen 23 marta 1910.

Benito Musolini (Mussolini) osnovao je 23 marta 1919 u Milanu Fašističku partiju (Fasci di Combattimento).

Bitka na Rajni u Drugom svetskom ratu, između saveznika i Nemačke, počela je 23 marta 1945, a završena u aprilu pobedom savezničkih snaga

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar