Rođen je srpski glumac Ilija Stanojević

Na današnji dan, 7 avgusta 1830, francuska skupština izabrala je Luja Filipa (Louis Philippe) za kralja Francuske, pošto je Šarl X bio prisiljen da abdicira u Julskoj revoluciji. Novi kralj je postao poznat kao „kralj gradjanin“.

Kraljica Viktorija (Victoria) je za prestonicu britanskog dominiona Kanade odabrala Otavu 7 avgusta 1858.

Sedmog avgusta 1859 rođen je srpski glumac Ilija Stanojević, poznat kao Čiča-Ilija, najpopularniji komičar svog vremena. Napisao je komediju „Dorćolska posla“, a sa Jankom Veselinovićem komediju s pevanjem „Potera“.

Holandska igračica Margareta Gertruda Zele (Margaretha Geertruida Zelle), poznata kao Mata Hari rođena je 7 avgusta 1876. Pod sumnjom da je nemački špijun, Francuzi su je streljali oktobra 1917. godine. Ime Mata Hari, koje znači „jutarnje oko“, uzela je dok je živela na Javi pre Prvog svetskog rata.

Ruski pozorišni glumac, teatrolog i reditelj Konstantin Stanislavski, osnivač Hudožestvenog teatra u Moskvi, umro je 7 avgusta 1938.

Iskrcavanjem američkih pomorsko-desantnih snaga na ostrvo Gvadalkanal, u grupi Solomonskih ostrva, 7 avgusta 1942 počela je saveznička ofanziva na Pacifiku u Drugom svetskom ratu.

Ekspedicija norveškog etnologa Tora Hejerdala (Thor Heyerdahl) na splavu „Kon Tiki“ stigla je 7 avgusta 1947, posle 101 dana plovidbe od Perua, na arhipelag Tuamotu u Polineziji.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar