Rođen je Nikola Tesla

Na današnji dan, 10 jula 138, umro je rimski car Hadrijan (Publius Aelius Hadrianus). Tokom vladavine od 117. izvršio je značajne reforme u Rimskom carstvu i utvrdio granice u Germaniji i Britaniji, gde je podigao bedem (Hadrijanov bedem) za zaštitu od upada Škota. Bio je veliki poštovalac grčke kulture i pokrovitelj umetnosti, pisao je stihove, vajao i slikao.

U selu Smiljani, kod Gospića u Hrvatskoj, 10 jula 1856, rođen je Nikola Tesla, naučnik i pronalazač na polju elektrotehnike i radio-tehnike. Od 1884. do smrti 1943. živeo je u SAD. Patentirao je oko 700 pronalazaka od kojih nekoliko desetina ima široku primenu, među kojima je i serija izuma (1896-1914) koji čine temelj savremene radio-tehnike.

Desetog jula 1871 rođen je francuski pisac Marsel Prust (Marcel Proust) čije je delo „U traganju za izgubljenim vremenom“ ostavilo dubok trag ne samo u Francuskoj već i u evropskoj književnosti 20. veka, i izvršilo veliki uticaj na mnoge književnike.

Anglo-američke trupe u Drugom svetskom ratu iskrcale su se na Siciliju 10 jula 1943.

Sovjetski lider Nikita Hruščov smenio je 10 jula 1953 ministra unutrašnjih poslova Lavrentija Beriju, bliskog Staljinovog saradnika i egzekutora u staljinističkim čistkama. Berija je kasnije uhapšen, osuđen na smrt i streljan.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar