Rođen je Amadeo Modijani

Crnogorski knjaz Danilo Petrović zabranio je 1859 godine običaj sečenja i izlaganja odsečenih glava neprijatelja. On je sečenje glava ocenio kao kukavičluk, a zarobljavanje neprijatelja kao vrlinu.

Rođen je 1884 godine Amadeo Modiljani, italijanski moderni slikar. Slikarstvo je studirao u Firenci i Veneciji. Od 1906. godine pa do smrti, živeo je i radio u Parizu. Vidan predstavnik Pariske škole, u ranoj mladosti bavio se i skulpturom u kojoj se osećao uticaj crnačke plastike. Najviše je slikao ženske aktove i vajao figure radnica.

U Cetinju je 1941 godine u Drugom svetskom ratu, na skupštini crnogorskih kvislinga, proglašena „suverena i nezavisna“ Crna Gora pod italijanskim protektoratom. Vlada te „nezavisne države“ pala je već sutradan, izbijanjem opštenarodnog ustanka protiv okupatorskih snaga fašističke Italije.

Umro je 1984 godine srpski pisac i diplomata Marko Ristić, jedan od najaktivnijih u krugu srpskih nadrealista. Posle završenog Filozofskog fakulteta u Beogradu, između dva svetska rata izdavao je i uređivao većinu nadrealističkih časopisa, a po okončanju Drugog svetskog rata, bio je jugoslovenski ambasador u Francuskoj. Dela: pesme „Od sreće i od sna“, „Bez mere“, eseji „Nacrt za jednu fenomenologiju iracionalnog“ (s Kočom Popovićem), „Koje su pobude i kakvi uspesi školske filozofije“, „Smrt fašizmu – sloboda narodu“, „Književna politika“, „Ljudi u nevremenu“, „Od istog pisca“, „Krleža“, „Prostor-vreme“, „Politička književnost“, „Nacer tiempo“, „Svedok ili saučesnik“.

Umro je 2000 godine jugoslovenski princ srpskog porekla Tomislav Karađorđević, sin kralja Aleksandra I, prvi pripadnik kraljevske dinastije koji se posle Drugog svetskog rata vratio u otadžbinu. Na dan sahrane u porodičnoj grobnici Karađorđevića u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, okupilo se nekoliko desetina hiljada ljudi, dok su državni mediji ignorisali prinčevu smrt i sahranu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar