Rođen Isidor Bajić

Na današnji dan, 10 avgusta 1675, po nalogu kralja Čarlsa II, položen je kamen- temeljac Kraljevske opservatorije u južnom londonskom predgrađu Griniču. Zadatak opservatorije bio je da izučavanjem položaja zvezda pomaže navigaciji. Prvi kraljevski astronom bio je Džon Flemstid.

U Parizu je 10 avgusta 1792 više od 1.000 ljudi poginulo u jurišu mase na kraljevsku palatu Tiljerije, gde su gnevni građani masakrirali kraljevu Švajcarsku gardu. Uhapšen je kralj Luj XVI i ukinuta je monarhija.

Desetog avgusta 1846 u Vašingtonu je osnovan centar za naučna istraživanja „Smithsonian Institution“. Ta, danas najveća ustanova te vrste u svetu, ustanovljena je po oporuci britanskog naučnika Džejmsa Smitsona koji je umro 1829, a svoj imetak od preko 100.000 funti zaveštao SAD.

Srpski knez Milan Obrenović 10 avgusta 1878 izdao je ukaz o „ustrojstvu Vojnog muzeja“ radi prikupljanja i čuvanja trofeja iz ratne istorije. Muzej je smešten u prepravljenu džamiju na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave na Kalemegdanu.

Srpski kompozitor i muzički pisac Isidor Bajić rođen je 10 avgusta 1878. Osnovao je prvu muzičku školu u Novom Sadu i pokrenuo „Srpski muzički list“ (opera „Knez Ivo od Semberije“, zbirka solo pesama „Pesme ljubavi“, horske pesme).

U Bukureštu 10 avgusta 1913 potpisan mir između Bugarske i balkanskih saveznika Grčke, Rumunije, Srbije i Crne Gore, kojim je okončan Drugi balkanski rat. Bukureštanskim mirom Makedonija je podeljena između Bugarske, Grčke i Srbije, a Rumunija je dobila deo Dobrudže.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar