Rođen Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Na današnji dan, 11 novembra 133, umro srpski kralj Stefan Dečanski Nemanjić, sin kralja Milutina. Tokom vladavine od 1322. osigurao Srbiji premoć na Balkanu pobedivši Bugare u bici kod Velbužda 1330. Sa prestola ga zbacio sin Dušan 1331. i držao u zatočeništvu u Zvečanu, gde je umro pod nerazjašnjenim okolnostima. Podigao manastir Dečane, a njegova Dečanska hrisovulja dragocen je dokument s popisom sela i stanovnika dečanskog vlastelinstva.

Srpska kneginja Milica, žena kneza Lazara Hrebeljanovića, umrla 11 novembra 1405. Posle Kosovske bitke 1389. sklopila mir s Turcima i upravljala Srbijom u ime maloletnog sina Stefana. Kasnije se zamonašila i podigla manastir Ljubostinja, gde je sahranjena kao monahinja Evgenija.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najvećih ruskih i svetskih književnika, rođen 11 novembra 1821. Njegovo delo postalo u 20. veku neiscrpan izvor za najraznovrsnije književno-teorijske, estetičke, psihološke i filozofske studije i tumačenja. Uticao na ukupnu evropsku i američku književnost, a posebno često su se na njega pozivali ekspresionisti u književnosti i egzistencijalisti u filozofiji.

Crnogorski pisac i političar Stjepan Mitrov Ljubiša, često nazivan „Njegošem u prozi“, umro 11 novembra 1878. Prvu pripovetku objavio 1868. i odmah postao jedan od najistaknutijih i najcenjenijih pripovedača.

Kapitulacijom Nemačke 11 novembra 1918 završen Prvi svetski rat u kom je učestvovalo 36 država. Život izgubilo oko 10 miliona ljudi. Bezuslovna kapitulacija, prema kojoj je Nemačka morala da napusti sve okupirane zemlje na zapadu i istoku, Alzas i Lorenu i levu obalu Rajne, potpisana u železničkom vagonu u francuskom mestu Kompijenj.

Prvi posleratni izbori u Jugoslaviji, na osnovu kojih je konstituisana Ustavotvorna skupština Demokratske Federativne Jugoslavije, održani 11 novembra 1945.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar