Rođen Đorđe Petrović Karađorđe

Na današnji dan, 3 novembra 1534., engleski parlament usvojio povelju kojom je kralj Henri VIII postao poglavar crkve, čime je papi oduzeta vlast nad crkvom u Engleskoj. Tome prethodio sukob s papom Leonom X koji nije hteo da poništi kraljev brak s Katarinom Aragonskom i ozakoni njegovu vezu sa Anom Bolen.

Đorđe Petrović Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka protiv Turaka 1804, rođen 3 novembra 1768. Po slomu ustanka 1813. pobegao u Austriju, a zatim u Rusiju. Ubijen po nalogu kneza Miloša Obrenovića 1817, kada se vratio u Srbiju.

Britanske fregate kod Kantona potopile 3 novembra 1839 nekoliko kineskih džunki, čime je počeo Prvi opijumski rat protiv Kine, koji je završen potpisivanjem mirovnog sporazuma 1842. u Nankingu, pod veoma nepovoljnim uslovima za Kinu.

Timočka buna, koja je počela u Zaječarskom okrugu mesec dana ranije zbog odluke vlasti o oduzimanju oružja, dotad poverenog svim vojnim obveznicima, ugušena 3 novembra 1883. Među vođama, koje su uhapšene i streljane, bilo istaknutih članova Radikalne stranke. Neki od njih, kao Nikola Pašić, uspeli da pobegnu van zemlje, a stranka pretrpela tešku krizu.

Predstavnici austrougarske vojske potpisali 3 novembra 1918 u Padovi kapitulaciju u Prvom svetskom ratu, što je bio poslednji državni akt 700-godišnje Habsburške monarhije.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar