Rođen Bendžamin Frenklin

Na današnji dan , 17 januara 1706, rođen američki naučnik i političar Bendžamin Frenklin, borac za slobodu čoveka, učesnik u Američkom ratu za nezavisnost, jedan od tvoraca „Deklaracije o nezavisnosti“ i američkog Ustava. Kao naučnik poznat kao izumitelj gromobrana i otkrića toka i karakteristika Golfske struje. Osnovao prvu javnu biblioteku u SAD, filozofsko društvo Pensilvanije i „Akademiju“ koja je prerasla u Pensilvanijski univerzitet.

Engleski moreplovac Džejms Kuk brodom „Rezolušn“ prvi prešao Antarktički krug 17 januara 1773.

Ruski pozorišni glumac, teatrolog i reditelj Konstantin Sergejevič Stanislavski, osnivač Hudožestvenog teatra u Moskvi 1898. i umetnički rukovodilac i ideolog tog pozorišta do kraja života 1938, rođen je 17 januara 1863.

Sovjetske trupe i Poljske patriotske snage u Drugom svetskom ratu, 17 januara 1945, oslobodile Varšavu, više od 5 godina posle pada glavnog grada Poljske u ruke nemačkih nacista.

Senegal i Francuski Sudan 17 januara 1959 doneli odluku o formiranju federalne države pod nazivom Republika Mali. Odluka stupila na snagu u aprilu.

Ubijen Kongoanski državnik Patris Lumumba, bivši premijer Konga, tvorac nezavisnosti zemlje, simbol borbe protiv kolonijalizma i heroj „crne Afrike“, ubijen je 17 januara 1961. Protivustavno smenjen 5. septembra 1960, 1. decembra uhvatili ga vojnici generala Mobutua i prebacili u Katangu, gde je pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen.

Srpski slikar i grafičar Đorđe Andrejević Kun, član Srpske akademije nauka i umetnosti, poznat po monumentalnim realističnim kompozicijama i grafičkim mapama u kojima je prikazao zločine okupatora u vreme Drugog svetskog rata i motive iz obnove i izgradnje zemlje, umro je 17 januara 1964. Ilustrovao i opremio brojna književna dela.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar