Rođen Aleksandar Veliki

, Image: 91078020, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Na današnji dan, 22 jula 356 p.n.e., rođen makedonski kralj Aleksandar III Veliki, legendarni grčki vojskovođa koji je za kratko vreme svoje vladavine uspeo da razori hiljadugodišnja carstva gradeći nove mermerne gradove i stvarajući novu civilizaciju. Vekovima inspirisao likovne umetnike i pesnike.

Hrišćanska vojska pod komandom ugarskog vojskovođe Janoša Hunjadija, 22 jula 1456,  pobedila turske snage koje su opkolile Beograd. U srpskim narodnim pesmama Hunjadi, koji je tokom borbi umro u Zemunu, spominje se kao Sibinjanin Janko.

Turska vojska u bici kod Grocke, 22 jula 1739, pobedila Austrijance i primorala ih da napuste Srbiju i Beograd. Beogradskim mirom 18. septembra Beograd i teritorije severno od Zapadne Morave posle 21 godine ponovo pripali Otomanskom carstvu.

Američki mikrobiolog poreklom iz Ukrajine Selman Ejbraham Vaksman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1952. za pronalazak streptomicina, rođen 22 jula 1888.

Savezničke snage u Drugom svetskom ratu, 22 jula 1943, zauzele italijanski grad Palermo, na ostrvu Sicilija.

U Lublinu grupa poljskih političara, poslata iz SSSR, formirala 22 jula 1944 Komitet narodnog oslobođenja, koji je Moskva priznala kao privremenu poljsku vladu nasuprot izbegličkoj vladi u Londonu.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar