Rođena Meri Stjuart, umro Milić od Mačve

Na današnji dan, 8 decembra 1542. rođena Meri Stjuart, škotska kraljica od 1560. Zbog prokatoličke politike bila primorana da abdicira 1567. i da se skloni u Englesku, gde je dospela u zatvor i posle 18 godina zatočeništva pogubljena pod optužbom da je pripremala zaveru protiv engleske kraljice Elizabete I.

Umro Dubrovački barokni pesnik Ivan Gundulić, najznačajniji pesnik južnoslovenskog područja u XVII veku, umro 8 decembra 1638. Pisao mitološke drame i romantične tragikomedije.1824. Rođen srpski pisac Jakov Ignjatović, tvorac i najznačajniji predstavnik realističkog romana u srpskoj književnosti.

 

Srpski i hrvatski pisci i lingvisti 8 decembra 1954. postigli Novosadski dogovor o srpskohrvatskom književnom jeziku, koji je potpisalo 25 uglednih stručnjaka za jezik. Zaključeno da je narodni jezik Srba, Hrvata i Crnogoraca jedan jezik s dva izgovora, da su ćirilica i latinica ravnopravne i da jezik ima zajednički pravopis.

Srpski slikar-nadrealista Milić Stanković, poznat kao Milić od Mačve, umro je 8 decembra 2000.

Dve godine kasnije, 9 decembra 2002. ponovljeni predsednički izbori u Srbiji nisu uspeli zbog nedovoljnog odziva birača, 45,17 odsto. Najviše glasova osvojio lider Demokratske stranke Srbije i predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica, 57,66 odsto.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar