Umro Đura Daničić, osnovan TANJUG

U Zagrebu je 5. novembra 1882. godine umro srpski naučnik i filolog Đura Daničić, sekretar Društva srpske slovesnosti, profesor Liceja i Velike škole u Beogradu. Podržao Vuka Karadžića u borbi za reformu srpskog jezika i pravopisa. Kao sekretar Jugoslovenske akademije nauka i umetnosti u Zagrebu 1880. pokrenuo izradu kapitalnog dela „Rečnik hrvatskog ili srpskog jezika“. Sa latinskog preveo Stari zavet.

Srpska slikarka i pesnikinja Milena Pavlović Barili, najznačajniji predstavnik nadrealizma u srpskom slikarstvu, rođena je 5. novembra 1909. godine u Požarevcu. Od 1939. živela u SAD gde je bila ilustrator modnog časopisa „Vog“, scenograf i kostimograf u njujorškim pozorištima. Posle pada sa konja umrla Njujorku u 36. godini.

Pod komandom generala Oskara Poćoreka u Prvom svetskom ratu počela je 5. novembra 1914. godine nova austrougarska ofanziva na Srbiju, srpske snage prisiljene da se povuku. Usledila kontraofanziva 3. decembra pod komandom Živojina Mišića koja je završena pobedom srpske vojske u Kolubarskoj bici polovinom decembra.

U Jajcu u Drugom svetskom ratu osnovana je 5. novembra 1943. godine Telegrafska agencija Nova Jugoslavija, Tanjug. Prvi direktor bio Vladislav Ribnikar.

U Beogradu je 5. novembra 2001. godine potpisan sporazum o saradnji jugoslovenskih vlasti i UNMIK kojim su potvrđeni osnovni principi i obaveze iz rezolucije 1224 Saveta bezbednosti UN, čime je otvoren put za učešće Srba na izborima na Kosovu.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar