Rođen Vuk Karadžić, osnovan Muzej primenjene umetnosti

Na današnji dan, 6. novembra 1787. godine, rođen je Vuk Stefanović Karadžić, reformator srpskogjezika i pravopisa. Izdao je više zbirki narodnih pesama i pripovedaka, prvu srpsku gramatiku („Pismenica“) i rečnik (1818). Uređivao je almanah „Danica“ i nastojao da Evropu upozna sa srpskim narodnim blagom. Borio se protiv samovlašća kneza Miloša Obrenovića i jakog fronta protivnika reforme jezika. Umro je u Beču 1864, a njegovi posmrtni ostaci su 1897. preneti iz Beča u Beograd i sahranjeni uz Dositeja Obradovića ispred Saborne crkve u Beogradu.

Antirežimski protestni skup na Beogradskom univerzitetu, nakon kojeg su studenti krenuli u protestnu šetnju Knez Mihailovom ulicom, održan je 6. novembra 1931 godine.  Policija je uhapsila 13 i ranila šest studenata.

U Beogradu je 6. novembra 1950. godine osnovan Muzej primenjene umetnosti Srbije.

U saobraćajnoj nesreći 6. novembra 1964. godine poginuo je Slobodan Penezić Krcun, predsednik vlade Srbije i visoki funkcioner Komunističke partije. Posle Drugog svetskog rata bio je načelnik OZNE za Srbiju, a potom ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar