Rođen Vagner, umro Viktor Igo

Na današnji dan, 22 maja 337 godine umro je rimski car Konstantin I Veliki, prvi rimski car koji je prihvatio hrišćanstvo u Rimskom carstvu. Godine 325. sazvao je prvi hrišćanski sabor u Nikeji.

Nemački kompozitor Rihard Vagner, reformator opere i orkestra, rođen je 22 maja 1813. Stvarao je muzičke drame epskih razmera, proširio Betovenov simfonizam u operskoj partituri i postigao prožimanje dramske radnje i muzike. Najznačajnija dela. “Ukleti Holanđanin”, “Tanhojzer”, “Tristan i Izolda”, “Prsten Nibelunga”, “Parsifal”.

Francuski književnik Viktor Igo, uz Balzaka najznačajnija ličnost u francuskoj književnosti, umro je 22 maja 1885. Od 1841. godine je član Akademije, a od 1845. godine poslanik u parlamentu gde se zalaže za slobodu štampe, ukidanje smrtne kazne i socijalne reforme. Nakon državnog udara, odlazi u 19-godišnje izgnanstvo gde je napisao najpoznatija dela, romane “Jadnici” i “Zvonar Bogorodične crkve

U Moskvi je 22 maja 1942 saopšteno da je raspuštena Komunistička internacionala. Smatra se da je to bio Staljinov gest dobre volje prema zapadnim saveznicima u Drugom svetskom ratu.

 

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar