Rođen Staljin, osnovano Društvo novinara Srbije

Na današnji dan, 21 decembra 1375. , umro je italijanski pisac Đovani Bokačo, autor zbirke od sto novela „Dekameron“, remek dela italijanske proze koje je postalo izvor nadahnuća i nenadmašni uzor italijanske proze.

Engleski državnik i pisac Bendžamin Dizraeli, osnivač i vođa konzervativaca, premijer (1868. i 1874-80), jedan od tvoraca britanskog imperijalizma, rođen je 21 decembra 1804.

Sovjetski diktator poreklom iz Gruzije Josif Visarionovič Džugašvili, rođen je 21 decembra 1879. Kao generalni sekretar Komunističke partije od 1922. do smrti 1953. bio je neprikosnoveni vladar SSSR i lider komunističkog sveta. U „čistkama“ koje je sprovodio da bi se održao na vlasti stradalo je nekoliko miliona ljudi, među kojima su bili istaknuti političari, generali, intelektualci. Hegemonističkom politikom doprineo je zaoštravanju međunarodnih odnosa u vreme hladnog rata i okrnjio je ogroman ugled SSR stečen značajnom ulogom u slamanju fašizma u Drugom svetskom ratu. Rezolucijom Informbiroa pokušao je 1948. da Jugoslaviju stavi pod sovjetsku zonu uticaja.

U Beogradu je 21 decembra 1881. osnovano Društvo novinara Srbije, jedno od najstarijih u Evropi. U Beogradu su tada izlazila 22 lista i časopisa. Predsednik prvog Upravnog odbora Društva bio je srpski pisac Laza Kostić, tada urednik „Srpske nezavisnosti“.

U Holivudu 21 decembra 1937. održana je premijera filma Volta Diznija“Snežana i sedam patuljaka“, prvog celovečernjeg crtanog filma u filmskoj istoriji.

U drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji, na koje je izašlo 50,98 odsto birača, 21 decembra 1997. pobedio je sa 59,23 odsto glasova Milan Milutinović, kandidat koalicije Socijalističke partije Srbije, Jugoslovenske levice i Nove demokratije. Njegov rival Vojislav Šešelj dobio je 37,57 odsto glasova.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar