Rođen Pjer Kiri

Na današnji dan, 15 maja 1859 rođen je francuski fizičar Pjer Kiri (Pierre Curie). Proučavao je magnetizam i radioaktivnost, a sa suprugom Marijom (Marie) otkrio je 1898. polonijum i radijum. Nobelovu nagradu za fiziku 1903. supružnici Kiri podelili su sa Antoan-Anrijem Bekerelom (Antoine-Henri Becquerel).

Američka književnica Emili Dikinson (Emily Dickinson), umrla 15 maja 1886. Njene pesme otkrivene su i izdate nakon njene smrti, a tek u 20. veku postala je jedna od najvećih američkih pesnikinja.

Ruski pisac Mihail Afanasjevič Bulgakov, autor romana „Bela garda“, pretočenog u dramu „Dani turbina“ koja je s velikim uspehom igrana u teatru MHAT, rođen 15 maja 1891. Poznat je po satiričnim i groteskno-fantastičnim pripovetkama, i po romanu „Majstor i Margarita“.

Srpski istoričar i književni kritičar Jovan Skerlić, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije, umro 15 maja 1914. Svojim književnim i javnim radom značajno je uticao na kulturni i politički život u Srbiji na početku 20. veka („Istorija srpske književnosti“).

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar