Rođen Orvel

Na dnašnji dan, 25 juna 1876 u bici kod Litl Big Horna, indijansko pleme Sijuks pod komandom poglavice „Ludog Konja“ uništilo je deo Sedme konjičke divizije Džordža Armstronga Kastera. U bici su poginula sva 264 vojnika te jedinice, uključujući Kastera. Mada nije učestvovao u bici, pobedu je sjajnom strategijom pripremio poglavica „Bik koji sedi“ , vođa Sijuksa i saveza plemena „Dakota“.

Engleski pisac Erik Artur Bler, poznat kao Džordž Orvel, rođen je 25 juna 1903. Najpoznatiji je po delima koje su vizija mogućne totalitarne budućnosti sveta, ali i satira modernih totalitarizama. Otatak njegovog književnog stvaralaštva je nepravedno zapostavljen. Dela: romani „1984“, „Životinjska farma“, „Burmanski dani“, „Niko i ništa u Parizu i Londonu“ eseji „U kitu“, „Kritički eseji“, „Lov na slona“, „Engleska, vaša Engleska“, knjiga o Španskom građanskom ratu „Kataloniji s ljubavlju“.

U Vukovaru je 25 jun 1920. posle pet dana, rada završen Drugi kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije (komunisti), koji je usvojio novi program i statut i izmenio naziv partije u Komunistička partija Jugoslavije. Za predsednike Centralnog partijskog veća su izabrani Pavle Pavlović i Jakov Lastrić, a za sekretare Sima Marković i Filip Filipović.

U Užice je, uz veliko slavlje, 25 jun 1925 stigao prvi voz, popularno nazvan „ćira“. Izgradnju pruge između Vardišta i Užica počela je Austro-Ugarska odmah po okupaciji Srbije 1915. Projektovali su je austrougarski inženjeri, a u surovim uslovima gradili ratni zarobljenici Italijani i Rusi. „Chira“ je prestao da
saobraća 1974, kada su u Jugoslaviji ukinute i mnoge druge pruge uskog koloseka.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar