Rođen Nostradamus

Francuski astrolog Mišel de Notr-Dam, poznat kao Nostradamus, najpoznatiji prorok u istoriji, autor knjige „Proročanstva“ (1555), rođen je 14 decembra 1503. Bio je lični lekar francuskog kralja Šarla IX i dvorski astrolog Katarine Mediči.

U Veroni je 14 decembra 1822. završen Kongres Svete Alijanse na kojem je odlučeno da se interveniše protiv građanske revolucije u Španiji, dok nije prihvaćeno da se pruži pomoć Grčkoj u borbi za oslobođenje od Otomanskog carstva.

Norveški istraživač Rual Amundsen postao je 14 decembra 1911. prvi čovek koji je stigao na Južni pol, pretekavši engleskog istraživača Roberta Skota, koji je na Južni pol stigao 18. januara 1912.

Predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić 14 decembra 1994. zatražio je od bivšeg predsednika SAD Džimija Kartera da posreduje radi postizanja mira u Bosni i Hercegovini.

U Jelisejskoj palati u Parizu potpisan je 14 decembra 1995 mirovni sporazum o okončanju 44-mesečnog rata u Bosni, koji je postignut 21. novembra u Dejtonu, SAD. Sporazum su potpisali predsednici bivših jugoslovenskih republika Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Srbije, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović i Slobodan Milošević. Tim sporazumom Bosna i Hercegovina je podeljena na dva entiteta – Federaciju BiH i Republiku Srpsku, a nadgledanje sprovođenja mira povereno je snagama NATO.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar