Rođen Isak Njutn

Na današnji dan, 25 decembra 1642., rođen engleski matematičar, fizičar i astronom Isak Njutn, osnivač moderne fizike. Njegova teorija gravitacije smatra se jednim od najvećih dostignuća ljudskog uma. Značajna i njegova otkrića na području matematike, optike, mehanike i astronomije. Epohalnim delom smatra se njegov rad pod naslovom „Matematički principi filozofije prirode“.

Švedski fizičar Anders Celzijus 25 decembra 1741. objavio pronalazak skale od 100 stepeni za merenje temperature, bazirane na temperaturi smrzavanja vode.

Nemačka revolucionarka Roza Luksemburg, vođa levice u poljskom i nemačkom radničkom pokretu, jedan od osnivača Komunističke partije Nemačke 1918, predstavnik levog krila Druge internacionale, rođena je 25 decembra 1870. Hapšena i zatvarana, ubijena s Karlom Libknehtom posle poraza nemačkih radnika u januarskoj pobuni 1919.

U Prvom svetskom ratu na Zapadnom frontu 25 decembra 1914. stupilo na snagu nezvanično „božićno primirje“ kada su britanski i nemački vojnici obustavili paljbu, izašli iz rovova i sreli se na ničijoj zemlji između zaraćenih strana.

Nemci u Beogradu streljali 25 decembra 1942. srpskog kompozitora, dirigenta i muzikologa Vojislava Vučkovića. Bio je profesor muzičke škole „Stanković“ i dirigent Beogradske filharmonije, saradnik mnogih listova i časopisa, jedan od pokretača i glavnih urednika lista NIN.

1989. Zbačeni rumunski diktator Nikolae Čaušecku i njegova žena Elena streljani u Trgovištu posle tajnog suđenja na kom su osuđeni na smrt zbog genocida 25 decembra 1989.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar