Rđen Davorin Jenko, srušen most u Mostaru

Na današnji dan, 9. novembra 1835. godine, rođen je Davorin Jenko, jedan od najznačajnijih kompozitora romantičara u slovenačkoj i srpskoj muzici. Autor je srpske himne „Bože pravde“ i slovenačke „Naprej, zastava slave“. Kao dirigent beogradskog Narodnog pozorišta (1871-1902) komponovao je muziku za više od 80 pozorišnih komada. Autor je prve srpske operete „Vračara“.

Tokom noći 9. novembra 1938. godine nacisti su u Nemačkoj demolirali više od 7.000 jevrejskih kuća i prodavnica i spalili stotine sinagoga. Ubijeno je preko 90 Jevreja. Ovaj pogrom Jevreja dobio je naziv „Kristalna noć“ jer su ulice nemačkih gradova bile prekrivene razbijenim staklom.

Stotine hiljada Istočnih Nemaca krenulo je 9. novembra 1989. godine prema Zapadnoj Nemačkoj, a veliki broj Zapadnih Nemaca krenuo je u suprotnom pravcu, samo nekoliko sati nakon što je vlada objavila da je otvorena granica prema Zapadu. Pad „Berlinskog zida“, simbola podele Evrope posle Drugog svetskog rata, bio je prvi korak ka ponovnom ujedinjenju dve Nemačke.

U muslimansko-hrvatskim sukobima u bosanskom ratu Hrvati su 9. novembra 1993. godine srušili Stari most na reci Neretvi u Mostaru, simbol grada sagrađen u vreme Otomanskog carstva u 16. veku.

Nikola Simić, pozorišni, televizijski i filmski glumac, preminuo je 9. novembra 2014. godine. Igrao je u mnogobrojnim filmovima i TV-serijama, kao i predstavi „Buba u uhu“ koja se na repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) nalazila više od 40 godina.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar