Razmena učenika Piteštija i Kragujevca

U okviru tradicionalne razmene učenika gradova pobratima Piteštija i Kragujevca u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave, prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje i Stefan Nikezić pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi, organizovali su prijem za učenike iz ovog rumunskog grada. Učenici iz Piteštija sutra putuju na sedam dana na Zlatibor.

Učenike, pratioce i predstavnike grada Piteštija pozdravio je prof. dr Nedeljko Manojlović koji je podsetio da je saradnja gradova počela 1971. godine i da je upravo otpočela razmenom učenika a da se kasnije razvijala i proširivala na druge oblasti.

Grad Kragujevac ima dobru međunarodnu saradnju sa mnogim gradovima Evrope između ostalih i sa Piteštijem. Najbolji učenici završnih razreda osnovne škole, kao nagradu za postignute uspehe i rezultate, otputovali su Rumuniju a mi danas u gradskoj kući ugostićemo njihove vršnjake iz pobratimskog grada. U cilju razvijanja međunarodne saradnje namera nam je da naročito intenziviramo a i otpočnemo novu sardanju u oblasti obrazovanja. Pored Piteštija, tradicionalno razmenjujemo posete učenika iz franscuskog grada Sirena, od prošle godine takva saradnja počela je sa Moskvom a u nekom narednom periodu očekujemo da uspostavimo saradnju sa Sankt Petersburgom, najavio je prof. dr Manojlović.

U okviru letnje razmene ove godine u Kragujevac su doputovala 23 učenika iz Piteštija sa svojim profesorkama i predstavnikom grada, Stojanom Robertom.

Iz godine u godinu realizujemo razmenu najboljih učenika a to je prilika i za nas da posetimo naše prijatelje iz Kragujevca. Iako sam prvi put u vašem gradu, upoznajem se sa vašom kulturom i ljudima, ali primećujem i sličnosti. Srdačnost i gostoljubivost je odlika naših naroda i veliko je zadovoljstvo i čast što naše prijateljstvo tako dugo traje, a nadam se da će i buduće generacije nastaviit da neguju ovakve odnose, rekao je Stojan Robert.

Inače, najbolji učenici kragujevačkih škola otputovali su juče u Pitešti gde će provesti nekoliko dana, a zatim odlaze na sedmodnevni boravak na Crno more.

Post Author: Milan

Ostavi komentar