Razmena iskustava predstavnika Splita i Kragujevca – nekadašnjih gradova prijatelja

Pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju Boris Kovačević, u Splitu se susreo sa gradonačelnikom Ivicom Puljkom i dogradonačelnicima nekadašnjeg grada prijatelja Bojanom Ivoševićem i Antoniom Kuzmanićem.

Srdačna dobrodošlica, neposredni i prijateljski razgovor sa predstavnicima grada Splita otvorili su brojne teme koje bi mogle da budu oblasti naše buduće saradnje. Sport, kultura, turizam i privreda, bile su teme kojih smo se dotakli a veoma značajno nam je bilo da čujemo i iskustva na koji način se, u skladu sa državnim uređenjem Republike Hrvatske, Splitsko – dalmatinska županija bori za svoj grad Split, preneo je svoje utiske Boris Kovačević. Svi sa kojima smo razgovarali znaju da su Kragujevac i Split, pre 90-ih bili gradovi prijatelji, i to je ono što nas, pored susreta koji nam je doneo puno novih i kreativnih saznanja, značajnih i korisnih za građane oba grada, posebno raduje.

Kovačević je u prostorijama Veća srpske nacionalne manjine u Splitu razgovarao sa predsednikom ovog društva, Ilijom Borkovićem. Uz podsećanje na saradnju nekadašnje Jugoplastike i Zavoda Crvene Zastave za vreme bivše Jugoslavije, tokom susreta su razgovarali o aktivnostima koje Veće realizuje u Splitu za svoje sunarodnike. Veće srpske nacionalne manjine predstavlja sponu između srpske zajednice i lokalnih vlasti u rešavanju problema naših sugrađana, kazao je Borković, a problema ima dosta. Ovo su teška tranzicijska vremena u kojima ima socijalne tematike, nerešenih radnih sporova, stanarskih prava i ostalih koje pokušavamo da rešimo uz saradnju sa različitim udruženjima. Ne krijući zadovoljstvo zbog susreta sa predstavnicima grada Kragujevca, Borković je rekao da sa nestrpljenjem očekuje gostovanje kragujevačkih umetnika, književnika, glumaca, muzičara u Splitu, što je bila jedna od tema njihovih razgovora.

Uvideli smo da postoji jedan dinamičan i kontinuirani odnos Srba u Splitu i Hrvatskoj sa svojom državom, ali i posebna emocija između Šumadije i Dalmacije, kazao je Kovačević, po završetku posete. Veće srpske nacionalne manjine puno brine o našim ljudima u svakom smislu i dogovoreno je da u narednom periodu bude što više susreta, kako bi održavali kontakte i pomagali jedni drugima.

Kovačević i Borković su nakon razgovora prisustvovali utakmicama Regionalne vaterpolo lige na kojima su igrali vaterpolisti Jadrana i VK Radnički iz Kragujevca.

Post Author: Milan

Ostavi komentar