Radomir Nikolić: Dok nema novca nema ni konkursa za medije

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić poručio je da će konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja, koji se ne organizuje već petu godinu zaredom, biti raspisan “kada bude bilo novca”. Pojasnio je, uzgred, da je stvar “vrlo jednostavna”: „Dok nema novca, nema ni konkursa“.

Komentarišući činjenicu da  grad iz budžeta finansira samo Radio televiziju Kragujevac (RTK) koja je posle raskida privatizacije, 2017. godine ponovo podržavljena, Nikolić je danas kazao da u gradskoj upravi smatraju da su kroz RTK zadovoljili osnovne potreba građana za objektivnim informisanjem, servisnim informacijama. Grad, konstatovao je Nikolić, RTK, koja je u javnom vlasnitvu , pokriva “u maksimumu”,  i on tu “ne vidi  nikakav problem, kao što ga, veruje, “ne vide ni građani Kragujevca”. Ocenio je da RTV Kragujevac radi u skladu sa zakonom i da je u procesu privatizacije, pri čemu nema kršenja zakona  jer je to sve u skladu sa Zakonom o javnom informisanju.

Nikolić  nije odgovorio na novinarsko pitanje da li je dobio preporuku koju je, kako je ranije najavio, trebalo da mu uputi državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović, o tome da poštuje zakon i raspiše konkurs za medije u Kragujevcu. Rečenu najavu Gajovića preneli su mnogi mediji.

Gradonačelnik Kragujevca kazao je danas da on situaciju u lokalnim medijima ne vidi kao dramatičnu i zatražio od novinara da mu kažu “koji je to medij u Kragujevcu ugrožen”? Na konstataciju da, na primer, nedeljnik “Kragujevačke novine” ne izlazi redovno zbog teške finansijske situacije, Nikolić je odgovorio da su te novine u privatnom vlasništvu.
„Ne možemo da utičemo mi na njihovo poslovanje. Pa šta očekujete, da grad finansira sve medije koji se pojave ili koji mogu da se pojave na sceni u Kragujevcu“ rekao je Nikolić. Zaključio je da to što se “pravi drama” o stanju u medijima u Kragujevcu, pre svega, ima veze sa politikom.

Gradonačelnik Kragujevca je, inače, krajem 2018. javno za, govornicom Skupštine grada Kragujevca, najavio da će u 2019. u centru Šumadije konačno da bude raspisan konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja, Tvrdio je i da je za to predviđen novac u gradskom budžetu. To isto tvrdili su, početkom prošle godine, i njegovi saradnici zaduženi za društvene delatnosti. Kragujevački mediji, osim RTK, lane, uprkos tim zvaničnim najavama,  iz gradske kase nisu dobili ni dinar. U takvoj situaciji, nedeljnik ”Kragujevačke” koji baštini tradiciju nekadašnje “Svetlosti”, osnovane daleke 1935., praktično je pred gašenjem, Ekskluzivnom zaslugom aktuelnog gradskog rukovodstva, Kragujevac koji, s  obzirom da je Dimitrije Davidović ovde, 5. januara. počeo “pečatnju” Novina Serbskih, slovi za kolevku srpske štampe, uskoro će, najverovatnije, da ostane i bez poslednjeg štampanog glasila.

Post Author: Milan

Ostavi komentar